неділю, 24 травня 2020 р.

Поет і драматург Юрій Рибчинський


Його пісні в різний час виконувалися Ніною Матвієнко, Назарієм Яремчуком, Василем Зінкевичем, Софією Ротару, Таїсією Повалій, Наталією Бучинською, Наталією Могилевською, Русланою Лижичко, Павлом Зібровим, Тамарою Гвердцителі та іншими. Мало кому з поетів так таланить, як Рибчинському, щоб його тексти сприймали за народні. Вони звучать настільки автентично, що люди часто їх приписують творчому генію українського народу. 
«Дикі гуси», "Тече вода", "Зелен-клен", "Минає день" та "Хрещатик" - його пісні стали легендами. Це далеко не весь перелік, хтось каже, що на музику покладено близько 150-ти творів Юрія Рибчинського, але він говорить "з 70-х років менше ніж 100 пісень на рік я не писав". Але попри це, коли його запитали як би він представив себе незнайомій людині, він відповів: "Поет і драматург Юрій Рибчинський". Нагадаємо, що він також є автором лібрето «Пізня середа» (1975), «Товариш Любов» (1977), «Брехуха» (1976), рок-опери «Біла ворона. Жанна д'Арк» (1991), опери «Біла гвардія», лібрето до рок-опери «Парфумер».
Заслужений діяч мистецтв України (1995), народний артист України (2000), один із засновників сучасної української естрадної пісні народився 22 травня 1945 року, тож нещодавно Юрій Рибчинський відсвяткував своє 75-ліття.  

Немає коментарів:

Дописати коментар