четвер, 27 жовтня 2016 р.

Володимиру Іванціву - 80. Вітаємо!


В.Іванців
Лицар добра і честі

  Володимир Опанасович Іванців – член НСПУ, голова Білоцерківського міськрайонного  об`єднання  ВУТ «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка, шеф-редактор  альманаху «Біла Церква» (1994), редактор започаткованих у 1998 р. «Краєзнавчих читань» ім. О.Петра Лебединцева, лауреат Білоцерківської міської літературно-мистецької премії ім. І.С.Нечуя-Левицького, народився 30 жовтня 1936 року в Білій Церкві. Закінчив тут середню школу №9, потім Київський політехнікум (1959) та держуніверситет ім..Т.Шевченка (1966)
Весь трудовий стаж  - на Білоцерківському заводі сільгоспмашинобудування: інженерні та адміністративні посади, редактор багатотиражки «Машинобудівник» з 1986 по 1996 роки, в якій друкував твори заспівчан та рецензії  на книги білоцерківців. Член літгуртка від 1960 року, останні десятиріччя  - керівник «Заспіву».

 Розповідаючи про літератора і громадського діяча В.О.Іванціва, член НСПУ Віктор Грабовський відзначає самобутній, рельєфний і літературний талант поета і згадує про його поневіряння при спробі видрукувати збірки поезій, які так і не вийшли у світ. Але їх належно поціновували А.Кацнельсон та С.Тельнюк. Торував свій шлях – безкомпромісний, непоступливий, без манівців.
Тетяна Шарова, член НСПУ, у статті «Беріть мене, мучтеся мною, дихайте…», так відгукнулася про збірку «Вернутися дощем»: « Це виболені за довгі роки, даровані життям вірші «землепоклонника», якому «болить її найменший камінь  і кожна зморшка на її чолі».

Доробок письменника:
поетичні збірки «Русява Рось» (1967) та «Вернутися дощем» (1993), публіцистики «Голокіст» (1992), сатирична «Знаки злодіяки» (1995), краєзнавчий нарис «Право на ім`я» (2000);  переклади з болгарської К.Янева «Подорожній, що несе іскру» (1985), білоруської М.Богдановича «Вінок» (1996), російської комедії  С. Лобозьорова «По сусідству живемо» (1991), участь в україномовних антологіях та збірках з латинської (1972), чеської (1982), російської (1984), болгарської (1985) літератур. Переклади з болгарської, російської, чеської, латинської, польської, білоруської увійшли в україномовні антології та збірники; оригінальні вірші друкувалися у республіканській періодиці.
   
Володимир Іванців – письменник, перекладач, редактор, просвітитель : біобібліографічний покажчик / Білоцерківська ЦБС, Відділ методичної та бібліографічної роботи ; упоряд. Т. Біла. – Біла Церква, 2007. – 66 с.

Іванців, В. Відкритим текстом : вірші / Володимир Іванців . – Біла Церква : Білоцерківдрук, 2014. – 159с.
Сусідування жанрів, характерне для цього видання, автор уважив таким же органічним, як переміна людських емоцій у повсякденні. Ліричні, громадянські й інтимні, поезії, гуморески й сатирески, пародії й шаржі, переклади з іншомовних іноземних і наших класиків та вітчизняних колег доповнюють доробок попередніх сімнадцяти його книжок.






Кобзар білоцерківський / упорядкував В. Іванців. – Біла Церква : Білоцерківдрук, 2014. – 216 с.
«Кобзар білоцерківський» - частина величного творчого спадку Тараса Шевченка, найпопулярніша на білоцерківському Пороссі, в минулому й тепер, як у читацькому загалі, так і в репертуарі читців, співаків і співочих гуртів, театральних груп.
Досліджено особистий зв`язок Кобзаря з нашим краєм і вплив «Кобзаря» на громадське й політичне життя, його роль в національній самоідентифікації краян. Окремий розділ книги  - білоцерківська Шевченкіана.



Іванців, В. Окраєць часу : вірші / Володимир Іванців. – К. - Біла Церква :  Євшан-зілля - Альманах «Біла Церква», 2011. – 100 с.

Окраєць часу, чи окрайця час?», себе в часі, чи час у собі зафіксовано (поезія бо – це зупинена мить!)? вагається автор. Виклики життя  такі ж різносюжетні, як і емоційно розмаїті. Отож, лірика його відтінена іронією, а сатира незрідка підсвічена ліризмом.






Іванців, В. Український знаменник / Володимир Іванців. – Київ - Біла Церква : Просвіта, 2009. – 112 с.
Збірка підсумовує півстолітній перекладацький досвід автора, який прагне ввести в контекст української культури невідомих її іноземних поетів і деякі досі не засвоєні нею твори уже знаних, а також іномовні вірші земляків.







Іванців, В. Івангеліє від Іванцева : вірші, цикли, вінки сонетів  / Володимир Іванців. – К. : Просвіта . – Біла Церква : Альманах «Біла Церква», 2007. – 114 с.

Ця збірка – лірична сповідь автора перед самим собою, яку він оприлюднює в надії, що утаємничившись в порухи його душі, читач повніше зрозуміє себе.






Іванців, В. Український терпець : сатира плюс гумор / Володимир Іванців. – Біла Церква : Альманах «Біла Церква»  – видавець О. Пшонківський, 2004. – 120 с.

До другої збірки сатиричних творів автора увійшов доробок останнього семиріччя і дещиця з раніше не оприлюдненого, а також з першої книжки «Русява Рось» та попередньої «Знаки злодіяки», опублікованої під псевдо Іван Ковзубан.






Іванців, В. Право на ім`я : з історії ВАТ «Білоцерківсільмаш» / Володимир Іванців. – Біла Церква : Альманах  «Біла Церква», 2000. – 159с.: іл.

ВАТ «Білоцерківсільмаш» - найстаріше підприємство сільськогосподарського машинобудування в Україні. Півтора століття завод працює в цій галузі. Історико-краєзнавчий нарис і багатий фактографічний та ілюстративний матеріал додатків має зацікавити не тільки дослідників української індустрії, а й широкого читача.




Ковзубан, І. Знаки злодіяки / Володимир Іванців. – Біла Церква : Альманах «Біла Церква», 1995. – 75 с.

Сатирик дедалі переважав лірика в доробку автора цієї книги, аж поки не персоніфікувався під власним іменем. Гуморески, пародії, епіграми, сатирески до памфлету написані в різний час і позначені його прикметами.
Видання здійснене при сприянні спонсора – газети «Громадська думка».





Іванців, В. Вернутися дощем : поезії / Володимир Іванців. – К. : Український письменник, 1993. – 80 с.

Це нова книжка літератора і журналіста з Білої Церкви. До цієї зустрічі з читачами автор готувався десятки років. Тут нема жодного рядка фальшу. Образність – мускуляста і ясна. Через те книжка сувора й гірка, як судовий вирок. Найбільш довершеним і філософськи глибинними сприймаються ліричні поеми «Землепоклонник» та «Тінь крила».





Іванців, В. Голокіст : документальні свідчення очевидців про голодомори на Білоцерківському Пороссі в 1921-22, 1932-33 та 1947 роках / Володимир Іванців. – К. : Український письменник, 1992. – 48 с.

Читачам відома книга-меморіал «Голод-33», інші, ще нечисленні, видання про масове вимирання українського люду. Автор цієї книги пропонує документальні свідчення очевидців голодомору 1933-го, так і 1922-го та 1947 років у межах Білоцерківського Поросся.



Немає коментарів:

Дописати коментар