суботу, 16 травня 2020 р.

Величний Данте

15 травня - 755 років від дня народження Аліг’єрі Данте (1265- 1321), італійського поета. Видатного мислителя Данте Аліг'єрі на ряду з Франческо Петраркою та Джованні Боккаччо вважають творцем сучасної італійської мови. Саме Данте першим почав писати свої твори простою народною мовою, а не латиною. 

Цікаво що...


1. Італія протягом століть була розділена на безліч князівств та відокремлених міст-держав. Тут спілкувались на багатьох діалектах і єдиної мови не було. Але ситуація почала змінюватись на початку чотирнадцятого століття, коли світ побачила поема Данте Аліг'єрі «Божественна комедія». Поема швидко завоювала серця читачів по всій Італії і це стало причиною того, що рідний для Данте тосканський діалект, якою вона була написана, став основою літературної італійської мови.
2. Коли Данте заледве виповнилось тринадцять років, його заручили з Джеммою ді Донаті і через 14 років вони одружились, але істинним коханням та музою поета стала Беатріче Портінарі.
3. Хоч Данте і Беатріче були сусідами і бачились досить часто вони розмовляли всього двічі. За спогадами Данте вперше вони розмовляли коли йому було 9 років, на світській вечірці, куди його взяв зі собою батько, а вдруге аж через 9 років, коли вони випадково зустрілись на вулиці.
4. Попри те, що в шлюбі з Джеммою він мав трьох дітей, ім'я дружини Данте жодного разу не згадує ні в одному зі своїх творів, однак Беатріче він присвятив більшість сонетів і канцон зі збірки «La Vita Nuova» (Нове життя) і вона є одним з головних персонажів «Божественної комедії».
5. Данте і Беатріче стали символами любовної пари такими як Петрарка і Лаура, Трістан та Ізольда, Ромео і Джульєтта.
6. Свого часу Данте навіть вибрали на посаду пріора, але він був втягнутий в політичний конфлікт між партіями білих та чорних гвельфів і разом зі своєю партією білих гвельфів був вигнаний з Флоренції. Так почалися поневіряння поета по всій Італії, більше за життя до Флоренції він не повернувся.
7. Данте Аліг'єрі помер по дорозі з Венеції в Равенну у віці 56 років. Коли прах Данте транспортували з Равени в рідну Флоренцію урна була викрадена монахами з сусіднього монастиря, які не бажали розлучатися з поетом.
8. У 2008 році влада Флоренції, через майже 690 років після смерті Данте Аліг'єрі скасувала рішення про вигнання поета з міста. Проте це рішення наткнулось на велику критику і громадськість назвала його комерційним трюком для приваблення туристів.
www.factday.net

Немає коментарів:

Дописати коментар