вівторок, 28 квітня 2020 р.

Читайте як Білл Гейтс (продовження)

Не читайте швидко
У століття ефективності ми намагаємося опанувати інформацію так швидко, як тільки можливо. Але читання вимагає часу. Вся користь від нього проявляється не відразу, зазвичай після прочитання значної частини книги.
Швидкість читання - це навик, який можна і потрібно доводити до досконалості. Але здатність швидко вбирати слова за рахунок обробки основної інформації приходить з досвідом, сама собою. Ваш мозок буде тим швидше обробляти мову та ідеї, чим частіше ви будете взаємодіяти з ними. Тому для початку згадайте свою основну мету: Ви хочете додати книгу в чек-лист або насправді навчитися чомусь новому?
Інша перевага читання полягає в тому, що Ви отримуєте задоволення від самого процесу. Без заїждженої філософії, вища мета життя - це радість. Деякі ідеї занадто важливі, в них занадто багато вкладено, щоб пробігтися по ним очима. Пам'ятайте, що Ваша ціль - навчитися, а не прочитати якомога більше книг.

Вибирайте формат, який підходить саме Вам
Вибирайте той формат, який підходить Вам найкраще і який більше відповідає Вашим цілям: паперова книга, електронна або аудіо.
Для деяких людей основний спосіб отримання інформації про навколишній світ - це сприйняття на слух, їх називають аудіалами. І для них найбільш підходящий формат - аудіокнига. Поки одні засинають під аудіокнигу, як на лекції, іншим, навпаки, зручніше сприймати інформацію на слух. Аудіоформат дає більше можливостей для читання в русі (поки їдеш на поїзді або в автомобілі, або займаєшся у спортзалі) і незамінний для людей, які занадто рухливі і не можуть довго всидіти на одному місці з книгою в руках.
Електронна книга має ряд переваг перед паперовим аналогом. Рідер або смартфон з додатком для читання компактніший від книжкової шафи. Електронна версія в рази дешевше, адже левову частку вартості друкованої книги складають витрати на папір, друкарські роботи і транспортування. Довгий видавничий процес скорочується, і книга раніше доходить до читача. Крім того, стало простіше дістати будь-яку книгу. Навряд чи мешканці великих міст стикалися з подібною проблемою, а от у регіонах, де з книжкової інфраструктурою не все гладко, це актуально.
Але читання - це навантаження на очі. І навіть від найсучасніших електронних дисплеїв очі втомлюються швидше, ніж від традиційних книг. Не рятують нічний режим і можливість регулювати підсвічування. У цьому плані хороші електронне чорнила, але навіть вони далекі від досконалості.
З читанням електронних книг пов'язані і певні психологічні бар'єри. Ми звикли до швидкого читання з екрану - погляд перестрибує з рядка на рядок, шукає найважливіше, пропускає цілі абзаци. Тому, коли відкриваєш читалку, складно швидко перебудуватися, увага розсіюється. Читання друкованої книги завжди більш вдумливе і розмірене.
(за javalibre.com.ua)

Немає коментарів:

Дописати коментар