суботу, 18 квітня 2020 р.

Птаха з Курбасового гнізда


18 квітня виповнюється 120 років від дня народження Валентини Чистякової (1900 – 1984) – видатної акторки і педагога, Народної артистки України.
Для поціновувачів мистецтва  нашого міста її постать цікава насамперед тим, що, як дружина і учениця великого театрального режисера  Леся Курбаса, вона зіграла на білоцерківській  сцені багато різнопланових  ролей -від  лірико-драматичних до гострохарактерних  (Нора —"Ляльковий дім" Г. Ібсена, Ярина — "Невольник" М. Кропивницького, Мірандоліна — "Господарка готелю" К. Гольдоні, Оришка—"Пошилися в  дурні" М. Кропивницького, Перша відьма—"Макбет" В. Шекспіра та ін.). 
Це було 100 років тому, коли влітку 1920-го Лесь Курбас зібрав своїх найкращих акторів і сформував трупу «Кийдрамте» (Київський драматичний театр) – попередника легендарного  "Березолю" . Спершу актори осіли в Білій Церкві і працювали у приміщенні сучасного театру імені П. Саксаганського  За короткий час існування "Кийдрамте" Валентина  Чистякова зіграла п'ятнадцять ролей, що дозволило  Курбасові гідно оцінити її яскраву артистичну індивідуальність. Для нього  Чистякова, крім чудової юної дівчини з фіалковими очима,  була відмінним матеріалом, з якого геніальний режисер   ліпив актрису для свого новаторського театру. Благо яскрава жінка і особистість була талановита у всьому: вміла співати, танцювати, вирізнялася чудовою пам’яттю, артистизмом.
Для неї  "школа Курбаса" була тією найбагатшою "скарбницею", з якої все своє творче житгя актриса черпала натхнення у найрізноманітніших за стилем ролях, у найнесхожіших один на одного спектаклях.. Вони обоє залишили яскравий слід в українському театральному мистецтві . Але зробили не все, що могли . І не зі своєї вини. Йому дісталася розстрільна куля, а їй – одвічна жіноча скорбота, безнадійне чекання, самотність. . Вона завжди вірила в його талант, людяність, високість духу. І памятала про це завжди. До кінця свого життя вона підписувалася -  «дружина Леся Курбаса»

Детальніше  можна прочитати :


Іванців В. Птахи з Курбасового гнізда ∕ Володимир Іванців ∕∕ Рєпін В. Театр як життя : матеріали до історії театру в Білій Церкві ∕ Володимир Рєпін. – Біла Церква : Видавець О. Пшонківський, 2008. – С. 136-138.


Лесь Курбас і Біла Церква : хронологія творчості ∕∕ Рєпін В. Театр як життя : матеріали до історії театру в Білій Церкві ∕ Володимир Рєпін. – Біла Церква : Видавець О. Пшонківський, 2008. – С. 11-32

Рєпін В. Театр як життя : матеріали до історії театру в Білій Церкві ∕ упоряд.В. Іванців ∕ Володимир Рєпін. – Біла Церква : Видавець О. Пшонківський, 2008. – 192 с. : іл.







Гордєєв С. «Знов бачу чарівну Мірандоліну, тужливу Оксану, трагічну Катерину…» ∕ Сергій Гордєєв ∕∕ КіноТеатр. – 2016. - №1. – С.7-9

















А також  - за посиланнями:


Муза Леся Курбаса
http://uahistory.com/topics/famous_people/4032

Валентина Чистякова - акторка школи Курбаса
https://storinka-m.kiev.ua/article.php?id=1333

Московитка, що закохала в себе Курбаса

Самотня муза з фіалковими очима


Немає коментарів:

Дописати коментар