пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

Читати – нелегко, знати – важливо


Нехай сумна мелодія (саундтрек до фільму  «Список Шиндлера»-режисер Стівен Спілберг), яку ви щойно прослухали, нагадає, що11 квітня – Міжнародний день визволення  в’язнів фашистських концтаборів.
Пропонуємо познайомитися з книгами про найжахливіші сторінки історії 20 століття –  трагедію  часів Другої світової війни.



Бойн Д. Хлопчик у смугастій піжамі: роман / Джон Бойн, Львів: ВСЛ, 2017. – 192с.
Про дивовижну дружбу між дев’ятирічним сином коменданта і євреєм з концтабору, хлопчиком у смугастій піжамі Про два різні світи по обидві сторони огорожі.Як маленький хлопчик може зрозуміти, що он той чоловік поганий не через вчинки, а  через те, що він іншої національності? Йому можна це сказати , він може з цим погодитися. Але не зрозуміє і прийде за своїм.Люди часто усвідомлюють свої помилки, коли занадто пізно.До чого можуть призвести різні погляди на світ, дивна логіка дорослих, а також сила долі й божевілля випадку? Про це і навіть більше розповідає дивовижна книжка «Хлопчик у смугастій піжамі».







Вайсман Е.М. Сливове дерево: роман / Еллен Марі Вайсман. -  Х.: Фабула,2017. – 512с.
Роман прослідковує життя молодої німкені Крістіни Біолц впродовж Другої Світової війни та після неї. На дівчину чекає широкий світ, який тільки починається за околицями її невеличкого німецького містечка.Вона пізнає світ із музики та книжок, через спілкування з Ісааком Бауерманом – освіченим сином заможних євреїв, у яких Крістіна працює служебкою. Але майбутнє готує молодим людям випробування, серед яких різниця в походженні є лише незначною дрібницею.Восени 1938-го Німеччина до невпізнанності змінюється під впливом гітлерівського режиму. Скрізь висять антиєврейські плакати, критикувати політику нацистів заборонено і навіть повернутися на роботу чи бачитися з коханим Ісааком неможна. Довгі роки Крістіна боротиметься з порядками, запровадженими в її містечку Гестапо, пройде крізь жахіття Дахау, із неймовірними труднощами виживе, щоб, нарешті, заговорити на повен голос.

Юрій Винничук. Танго смерті : роман ∕ Юрій Винничук. — Харків: Фоліо, 2015. – 250 с.

Роман про Львів 1930-х років. Це книга, яку мовби не читаєш, а живеш у ній.У творі йдеться про долю чотирьох повстанських родин: української, німецької, польської і єврейської, життя яких змінила війна і концтабір. Історія, розказана Юрієм Винничуком має реальну основу в якій є і пошуки давнього манускрипту, і таємниця «Танґа смерті”, яке виконували в’язні Янівського концтабору у Львові.  Читаючи, розумієш, що важливо жити, дружити, закохуватися. Попри обставини.



Кініллі Т. Список Шиндлера : роман / Томас Кініллі. -   Х.: Видавництво«Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»,2015. - 432с.
Світовий бестселер, удостоєний Букерівської премії та екранізований Стівеном Спілбергом.В основу роману лягли спогади в`язня краківського гетто, приреченого на смерть і врятованого Шиндлером. Книга розповідає історію Оскара Шиндлера, члена нацистської партії, що перетворився на свого роду героя, який врятував життя 1300 євреїв, визволивши їх з концентраційних таборів Польщі та Німеччини.Успішний бізнесмен Оскар Шиндлер відкриває в Кракові фабрику з виготовлення посуду. Для нього євреї з гетто і табору Плашув — просто дешева робоча сила. Однак зовсім скоро він відчуває безмежну повагу та співчуття до своїх робітників. Коли людей з Плашува починають перевозити до Аушвіцу, Оскар за допомогою свого друга, Іцхака Штерна, складає список тих, кого він нібито бере на фабрику.

Пахомова Т. Я, ти і наш мальований і немальований Бог : роман / Тетяна Пахомова. – Х.: Клуб Сімейного дозвілля, 2016. – 192с.
Переможець конкурсу «Коронація слова - 2016»Роман засновано на реальних подіях 1941–1945 років.Драматична та зворушлива сімейна сага, що пробуджує віру в добро та милосердя.. Крізь весь роман проводиться месендж — необхідно вірити в справедливість Божих цінностей. Бог незримо присутній на сторінках роману. Напружений сюжет  зачарує вас і змусить читати, не відриваючись.




Немає коментарів:

Дописати коментар