четвер, 29 серпня 2024 р.

Схилімо голови...Іловайськ

Сьогодні, 29 серпня День пам'яті захисників України. 

Дата 29 серпня пов'язана з пам'яттю про Іловайську трагедію, яка сталася у 2014 році, коли після масштабних боїв військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області.

10 серпня 2014 року вважається початком Іловайської операції. Саме 10 років тому українські військові та добровольці вдруге спробували штурмувати місто. Впродовж 7-29 (31) серпня загинуло 366 українських захисників. У новітній історії України події того кривавого серпня запишуть як жахливий кремлівський злочин і величезний подвиг багатьох українців.

Унаслідок підступного введення 24 серпня 2014 року російських військ на нашу територію українські військовослужбовці, добровольці й мобілізовані потрапили в оточення та під вогонь ракетно-артилерійських систем. Іловайськ став точкою відліку чи межею, після якої АТО закінчилось і всім стало зрозуміло: проти України воюють російські війська, які в безкрайніх полях під Іловайськом втратили останні краплі совісті та військової і людської честі.

Трагедію Іловайського котла вже відображено у творах художньої літератури та кіно.

Ми схиляємо голову перед пам'яттю про Іловайський котел. Працівники бібліотеки #5 разом клубом Академії пенсіонерів підготували та провели годину пам'яті "Схилімо голови...Іловайськ".
Майя Боженко розповіла присутнім про страшну трагедію та віроломство рашистів, яке відбулося 29 серпня 2014 року в Іловайському котлі. Самодіяльний ансамбль"Золота осінь" виконали низку пісень патріотичної тематики, і одна із них "Іловайський котел". Бібліотекарі підготували книжкову виставку-реквієм "Хроніки Іловайська. Пам'ятаємо!".

Іловайська історія для українців – це, з однієї сторони – трагедія, а з іншої – це історія про величезний подвиг.



1 коментар: