пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

9 серпня - День корінних народів світу

Сьогодні, 9 серпня, Україна, разом зі світовою спільнотою відзначає Міжнародний день корінних народів світу, який був встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року № A/RES/49/214. 

Цей день є нагадуванням про різноманітність та унікальність культур, які формують наше суспільство, а також підкреслює важливість збереження та захисту прав корінних народів. 

Україна – також є батьківщиною корінних народів, зокрема кримських татар, караїмів та кримчаків. Вони мають давню героїчну та водночас трагічну історію. Пліч-о-пліч кримські татари та українці протистояли навалам московської орди. Навіть питання релігії не могло стати на заваді спільній боротьбі. Кримські татари були союзниками Богдана Хмельницького під час визвольних змагань. Звичайно протекторат Оттоманської імперії накладав свій відбиток на співіснування двох народів, проте ніщо не здатне затьмарити звитяжну історію спільних перемог.

1 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про корінні народи України». Закон визначає, що корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми та кримчаки.

У цей день ми висловлюємо нашу глибоку вдячність і підтримку корінним народам України, які протягом століть боролися за збереження своєї ідентичності та прав. Ми визнаємо їхні досягнення та внесок у культурне багатство нашої країни і наголошуємо на необхідності захисту їхніх прав у сучасному світі.

На жаль, права корінних народів, які залишаються на тимчасово окупованій території Кримського півострова систематично порушуються з боку окупаційних адміністрацій. Громадяни України на ТОТ зазнають переслідувань, утисків, дискримінації та насильства. За даними Представництва Президента України в АР Крим, щонайменше 217 громадян України перебувають у місцях позбавлення волі в рамках політично мотивованого та/або релігійного кримінального переслідування в Криму, серед них – 132 це кримські татари, представники корінного народу Криму. Багато представників корінних народів України, які були вимушені покинути Кримський півострів після його окупації наразі у лавах Збройних сил України виборюють своє право вільно жити на рідній землі.

Наш обов’язок – забезпечити, щоб голоси корінних народів були почуті, а їхні права – захищені. 

Немає коментарів:

Дописати коментар