понеділок, 26 серпня 2024 р.

До ювілею Сергія Жадана

23 серпня, український письменник, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів «Жадан і Собаки» та «Лінія Маннергейма» Сергій Жадан відзначає свій ювілей. Йому виповнилося 50 років. 

Цього дня в бібліотеці-філії №5 відбувся День інформації «Я себе почуваю, як ріка, яка пливе проти власної течії…», який був присвячений видатному українцю та патріоту. Його літературний портрет висвітлила читачам Майя Боженко.

Сергій Жадан є одним із найвідоміших сучасних українських письменників, його твори відзначені численними національними та міжнародними нагородами та перекладені понад двадцятьма мовами. 



Без перебільшення можна стверджувати, що останні два роки в житті поета, музиканта, волонтера дуже насичені і не лише творчості, але й визнання. За цей час Сергія Жадана нагородили Премією свободи від німецької фундації Франка Ширрмахера, видавця Frankfurter Allgemeine Zeitung, грошовий складник якої — 10 000 швейцарських франків — він віддав на волонтерські потреби. Став Людиною року за версією польського видання Gazeta Wyborcza. Отримав разом з перекладачами премію EBRD Literature Prize 2022 за роман «Інтернат» і ще кілька інших нагород.

А в червні Сергій Жадан доєднався до Сил оборони: вступив до 13 бригади Національної гвардії України «Хартія». Створили цю бригаду в Харкові.

Як стверджує сам Сергій: «Я хотів би народитися років на п’ятдесят пізніше…».

За свій досить молодий вік як для митця, в нього досить вагомий творчий доробок. Він здійснив переклади поезій з німецької, білоруської, російської та польської мов.

Написав понад 10 поетичних та прозорих збірок («Біґ Мак», «Вогнепальні й ножові», «Господь симпатизує аутсайдерам», «Лілі Марлен», «Життя Марії», «Антена» та інші), 5 романів («Депеш Мод», «Месопотамія», «Інтернат»).
Твори «Капітал» та «Ворошиловграв» були нагороджені премією «Книга року BBC» (у 2006 та 2010 роках відповідно).

З творчими надбанням автора, що є  у фонді бібліотеки,  познайомила читачів Олена Шарандак.  А ще була запропонована для ознайомлення з творчістю поета  – викладка літератури « Сергій Жадан – поет, співак і патріот!».



 

Немає коментарів:

Дописати коментар