четвер, 15 серпня 2024 р.

13 серпня - Міжнародний день шульги. Відомі постаті в українській історії - шульги.

Щороку, 13 серпня у світі відзначається Міжнародний день шульги. Це неофіційне свято покликане звернути увагу на незручності, які існують в побутовому житті людей, які переважно користуються лівою рукою.

Всесвітній день ліворуких започаткований 13 серпня 1976 року організацією Left-handers International. Проголошений у 1984 році Міжнародною конфедерацією шульг. Вперше відзначили “День шульги” в 1992 році за ініціативою британського Клубу ліворуких, створеного 1990 року.

Нажаль, досі існує практика, коли лівшів і у школі, і домашніх умовах намагаються перевчити робити все правою рукою, що нерідко викликає психологічні стреси та знижує успішність учнів.

Разом з тим, лівші так само як і правші можуть домагатися великих успіхів, будувати успішну кар'єру і навіть ставати супер-зірками. Найвідоміші голівудські зірки-лівші - Брюс Вілліс, Анджеліна Джолі, Джессіка Альба, Джулія Робертс, Том Круз, Ніколь Кідман, Барак Обама тощо.

Шульгами українського походження були письменники Володимир Маяковський і Лев Толстой, композитори Петро Чайковський і Сергій Прокоф’єв.

Відомою українською шульгою була талановита вишивальниця з Криму, довгожителька Віра Роїк.

Серед ліворуких українців також Степан Бандера, спортсмен Олег Блохін, правозахисник Семен Глузман, акордеоніст-віртуоз Ігор Завадський, акторка Міла Йовович, письменник Віталій Коротич, мініатюрист Микола Сядристий, лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, і  дизайнер Андре Тан, співаки Павло Зібров та Dzidzio. Боксери Василь Ломаченко та Олександр Усик.

Особливості лівшів - чим вони відрізняються від правшів

Лівша - це, як ми вже говорили, людина, яка переважно користується лівою рукою. При цьому, виключно за письмом визначати це не варто - Чарлі Чаплін, наприклад, на скрипці грав лівою рукою, а писав правою. Лівші не тільки пишуть, а й виконують всі побутові потреби лівою рукою.

Основні відмінні характеристики лівшів:

• права півкуля розвинена більша, ніж ліва - у правшів все навпаки;

• лівшам притаманні емоційність, інтуїція, творче мислення, вразливість і різка зміна настрою; правші, навпаки - логічні, раціональні, мають схильність до точних наук;

• у складних обставинах лівші знаходять оригінальний і нестандартний метод вирішення проблеми, в той час, як правші діють оперативно і організовано.

Сьогодні, дослідження генетичної природи ліворукості йдуть активно. Сучасні медики і психологи озвучили кілька причин виникнення ліворукості, проте точна відповідь досі не знайдена. Приблизно 10-11% всіх людей на планеті – шульги. Передбачається, що роль у визначенні провідної руки можуть грати до 40 генів.

Досвід багатьох зарубіжних країн показав, що дбайливе ставлення до ліворуких дітей сприятливо позначається на їх подальшому розвитку, а значить, на успіхах суспільства в цілому.

Немає коментарів:

Дописати коментар