середу, 20 жовтня 2021 р.

Музична імпреза "Створіть собі настрій з гарною музикою" до 210-річчя угорського композитора Ференца Ліста


Ференц Ліст
  з’явився на світ 22 жовтня 1811 року біля угорського містечка Шопрон в сім’ї обіднівшого дворянина. Музичної грамоти навчався у Відні. Його педагогами були Черні (навчав грі на фортепіано), Сальєрі, Рейхи і Паера (навчали композиції).

З 9-ти років став виступати з концертами і прославився як піаніст-віртуоз. У період 1823-1835 років він проживав і виступав в Парижі. Тут почав свою педагогічну і композиторську діяльність. Ференц Ліст познайомився з Шопеном, Сандом і Берліозом. У 1835-1839 роках здійснив подорож по Італії і Швейцарії. Свою майстерність піаніста довів до досконалості. Також він створив принцип програмності – коли музика вигадується для певного способу або сюжету.

До 1848 року вів активну концертну діяльність в Європі, після чого осів у Веймарі. Ліст найнявся на посаду придворного капельмейстера і продовжував створювати музичні твори. Ференц Ліст був дуже вразливою особистістю. Через деякий час його стало розчаровувати навколишнє оточення інтриг і заздрощів. Композитор залишає роботу і знову переїжджає. У 1861 році він проживав в Римі, потім в Будапешті і знову в Веймарі.

Композитор в 1865 році приймає абатський сан і присвячує себе педагогічній діяльності. За його ініціативою в 1875 році в Будапешті відкривається Музична академія, в якій Ліст став першим професором і президентом.

Помер великий композитор Ференц Ліст в місті Байрейт 31 липня 1886 року.

Ференц Ліст найвідоміші твори – «Роки мандрів», «Після читання Данте», “Фауст-симфонія”, «Симфонія до “Божественної комедії”», «Етюди трансцендентного виконання», симфонічні етюди, рапсодії і фортепіанні концерти.

Ференц Ліст: цікаві факти.

З 9-ти років став виступати з концертами і прославився як піаніст-віртуоз.

Уже в 14 років написав одноактну оперу Дон Санчо.

До 14 років вже об’їздив практично всю Європу. У 16 років Ліст втратив батька, і сам дбав про матір.

За своє життя створив понад 1300 творів.

Сам Бетховен, послухавши його гру, був зворушений і поцілував хлопчика.

Особливість творчості Ліста – оригінальність і багатство творів.




Немає коментарів:

Дописати коментар