середу, 6 жовтня 2021 р.

Рікардо Пальма - бібліофіл, бібліотекар та засновник "перуанських переказів"

Для такого блискучого мислителя-марксиста, як Маріатегі, «перуанізм» - це органічне злиття іспанського та індіанського начал. Перуанський романтизм розвивався в спокійному руслі сентиментального "побутописьменства".
В рядах романтиків почав літературну діяльність і один з найвизначніших письменників незалежного Перу Рікардо Пальма (1833-1919). Проза зрілого Пальми, духовного спадкоємця Кеведо, позбавлена його песимізму, стала, з одного боку, свідченням традиційного «іспанізму» перуанської літератури XIX ст., а з іншого - знаменувала збагачення цієї літератури місцевим креольським фольклором.
Біографія Пальми була неспокійною і багатою на події. Походив письменник із роду креолів зі скромним достатком. Маючи ліберальні погляди, він, не отримавши вищої освіти, змушений був служити помічником рахівника на одному з кораблів перуанського флоту, де в години дозвілля з захопленням читав іспанських класиків і французьких романтиків, що якраз входили в моду. Пізніше Пальму, який брав участь в політичній боротьбі, вислали з країни за участь в антиурядовій змові, а після повернення в Ліму, він став одним з найпопулярніших столичних журналістів. Успішно працював на державній службі: був дипломатом, секретарем президента Бальти, обирався в сенат.
Пізніше пристрасний бібліофіл та любитель старовини відійшов від активної політичної діяльності та зміг повністю віддатися літературі, з головою занурившись у вивчення старовинних книг і архівів віце-королівства. Національну ж бібліотеку (видатна роль у відновленні фондів якої належить якраз Р. Пальмі), він називає своєю «улюбленою дочкою».
Основною його письменницькою діяльністю став розвиток ним же придуманого жанру «ісп. Tradiciones peruanas» («Перуанські перекази»). «Перуанські перекази» — це кілька книг, що охоплюють епоху історії Перу починаючи з ранньої колоніальної до республіканського Перу, які представляють собою художню історичну літературу, де реальні історичні факти тісно переплітаються з авторським сюжетом. «Перуанські перекази» видані автором в 12 томах в період з 1872 по 1910 рік.
Похований на кладовищі «Пастор Матіас Маестро» .
На честь Рікардо Пальми в Лімі названі університет і середня школа. Портрет Рікардо Пальми був поміщений на банкноти 10 і 500000 інті, які нині вийшли з обігу.

1.Культура Кубы : [сборник] / Акад. наук СССР, Ин-т Латин. Америки ; [редкол. ... Мамонтов, С. П. Литература независимого Перу / С. П. Мамонтов. - С .234-272



Немає коментарів:

Дописати коментар