понеділок, 26 жовтня 2020 р.

Художній світ Володимира Лиса: 70 років з дня народження письменника


Володимир Савович Лис
 — український журналістдраматургписьменник  — святкує сьогодні 70-річчя.

Народився письменник 26 жовтня 1950 року на хуторі поблизу села Згорани на Волині. 1977 року закінчив факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Служив у війську, працював журналістом у районних газетах Волині, Хмельниччини, Херсонщини, Рівненщини, у волинській молодіжці, завідував літературною частиною Рівненського музично-драматичного театру. Нині редактор відділу державного будівництва незалежної громадсько-політичної газети «Волинь».

"Не уявляю, як рятуються від цього життя ті, хто не пише. Бо не можна всерйоз сприймати те, що нам пропонують і влада, і реклама, і проповідники, і політики, і всі, яким немає числа, і від яких немає порятунку".

У літературі дебютував як драматург, п'ять його п'єс було поставлено в різних театрах України, на українському радіо. Як прозаїк заявив про себе 1985 року. Член Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників.

Автор романів

·         «Айстри на зрубі»,

·         «І прибуде суддя»,

·         «Камінь посеред саду»,

·         «Маска»,

·         «Острів Сильвестра»,

·         «Продавець долі»,

·         «Романа»,

·         «Графиня»,

·         «Століття Якова»

·         «Соло для Соломії»

«…хочу ще написати і про наше Полісся, і про хутір, на якому я народився і провів дитинство. Може, той шматочок нашої української землі якраз буде тим моїм острівком душі, який буде цікавий і іншим, і який якнайліпше висловить все, що я хотів сказати, грішний, цьому світові».

Побачили світ книги «Володимир Лис про Сократа, Данила Галицького, Фернандо Магеллана, Ісаака Ньютона, Шарлотту, Емілі, Енн Бронте», «Господар нашого двору» (п'єса), «Таємна кухня погоди» (книга народного синоптика).

За романом "Століття Якова" знято історичний мінісеріал.

Володимир Савович відомий як народний синоптик. Його довгострокові прогнози на цілий рік неодноразово збувалися.

Щиро вітаємо з ювілеєм та бажаємо незліченних творчих звитяг!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар