неділю, 1 серпня 2021 р.

Історія потягів. З Днем залізничника!


Відомо, що англійський винахідник Річард Тревітік побудував один з перших паровозів у 1804 році. Він виявився настільки важким, що зламав залізничну гілку, по якій був пущений.

Першим інженерам і розробникам залізниці довелося долати надзвичайні труднощі при побудові залізничних ліній. Парові двигуни початку 19 століття, як правило, погано справлялися навіть з простими ухилами, тому всі зусилля були спрямовані на те, щоб залізні дороги були якомога більш рівними. Це призвело до створення величезної кількості інженерних споруд, мостів і тунелів.

Безпека також ще була не на висоті. Так, одним з перших людей, що потрапили під колеса поїзда, став Девід Брук, тесля з Лідса, який йшов додому 5 грудня 1821 року вздовж лінії вантажної залізниці Міддлтон. Погода була штормовою, шум дощу і вітру, видимість була обмежена.

15 вересня 1830 відкрилася одна з перших по-справжньому успішних пасажирських залізничних ліній Ліверпуль-Манчестер. З тих пір пройшли роки розвитку і вдосконалення. Зараз, наприклад, одна з найдовших залізничних платформ Європи (791 м) знаходиться в терміналі Черітон Шаттл, місто Фолкстон в англійському графстві Кент, Великобританія.

Дивовижний факт: паровоз "Казкова королева" (Fairy Queen), побудований в Лідсі у 1855 році, як і раніше щодня працює в Індії. Є й чудові іграшкові залізниці, наприклад, найбільша в світі модельна залізниця - мініатюрна гамбургська залізниця. Її довжина становить понад 12 кілометрів!

Глобальні тенденції розвитку залізничних сполучень, на думку проекту DilovaMova.com, схоже, постійні тільки в одному питанні: «залізничний розклад» - це анаграма до практичних спостережень про те, що «всі поїзди прагнуть запізнитися». Не дивно, адже слово «поїзд» ( "train") відноситься до 14 століття і його первісне значення, згідно з Оксфордським словником, було: зрада, хитрість, обман, ухильність.

Залізничне сполучення по сей день займає найважливіше значення в нашому житті та економіці кожної країни. Транспортні артерії, що з’єднують єдиної магістраллю міста і віддалені населені пункти, споконвіку служать надійною опорою у розвитку і функціонуванні більшості регіонів.

Професійному святу залізничників - Дню залізничника йде вже друге століття. Сьогодні День залізничника по праву став міжнародним святом і в цей день ми приєднуємося до привітань на адресу всіх робітників залізниць і бажаємо їм завжди бути веселими, мати міцне здоров’я і тепле сімейне вогнище, успіхів у роботі, тому що від їх успішної праці в який-то мірі залежить і наш з вами успіх і процвітання, а також бажаємо їм хороших зарплат і приємних придбань. Вітаємо Вас працівники залізниць!

В 2021 році День залізничника припадає на 1 серпня.

Джерело: https://www.dilovamova.com


Немає коментарів:

Дописати коментар