четвер, 12 серпня 2021 р.

190 років від народження Олени Блаватської

"Сила і енергія її характеру вразили мою уяву, і я захотів почути вчення жінки, яка не лише здолала переслідування і труднощі всякого роду, але й пересилила найсмертоносніше знаряддя нашого віку: насмішку, зневажливий регіт, що пролунав у двох частинах світу. Вона одна з усіх вождів людства дала мені істинне пізнання і навчила стояти за правду перед лицем всього світу".
Генрі Олькотт, полковник американської армії, журналіст:

"Її життя було суцільним мучеництвом з любові до людей… далека від будь-якого егоїстичного мотиву, вона присвячувала життя і силу справі любові, не очікуючи ні вдячності, ні нагороди".
Уільям Кінгслад, автор "Євангелія праведності" та ін. книг і чисельних статей з питань Теософії:

"Провідною нотою усіх її вчень та всього життя її була самопожертва. Так вона навчала нас теософії не словами, а прикладом. Вона сама була найбільшою з теософів не тому, що створила теософський рух і принесла світу скарби древньої Мудрості, а тому, що здатна була на велике самозречення".
Раі Лахірі, індійський брахман, опісля активний член Теософського товариства:

"Та невже людям Заходу недостатньо того, що гордий брахман, котрий ніколи ні перед ким не схиляв голови, окрім Вищого Сущого, якщо він перед цією білою йогинею Заходу складає руки, мов слухняне дитя?"
Махатма Ганді - індійський державний і політичний діяч, національний герой. Один із керівників та ідеологів національно-визвольних рухів Індії. Сформулював філософію ненасильства, що вплинула на національні та міжнародні рухи прихильників мирних змін.

БЛАВАТСЬКА Олена Петрівна (у дівоцтві Ган; 12.08(31.07).1831– 08.05(26.04).1891) – мислитель, окультист, митець, письменниця. Народилася в м. Катеринослав (нині Дніпропетровськ) в сім'ї офіцера. Двоюрідна сестра С. Вітте. Початкову освіту здобула вдома. Від 11 років, після смерті матері – літератора Олени Ган, виховувалась у родині діда – саратовського цивільного губернатора Андрія Фадєєва, колишнього правителя катеринославської контори іноземних колоністів. 1849 взяла шлюб із єреванським віце-губернатором Никифором Блаватським, невдовзі, залишивши чоловіка, поїхала до Керчі й звідти – до Стамбула. У мандрах Єгиптом, Францією, Великою Британією, Індією та ін. країнами оволоділа багатьма мовами, різноманітними знаннями, цікавилася психологічними феноменами. Виступала вершницею, капельмейстером, а також із фортепіанними концертами. Вдалася до спіритизму (пізніше відійшла від нього).

Її цікавили незвичайні та надприродні явища. Жила в Індії, Америці, де досліджувала різноманітні релігії, міфології, культи, стародавні філософські системи. У 1848 -1875 роках здійснила тричі навколосвітню подорож.

У 1875-1886 році (за різними даними) в Нью-Йорку разом з полковником Генрі Олкоттом заснувала Теософське товариство, головною метою якого було "створити ядро Всесвітнього Братерства, де не буде мати значення різниця раси, колір шкіри, стать, каста й віросповідання".

Під псевд. Радда-Бай в рос. пресі надрукувала нотатки "Из пещер и дебрей Индостана" (перше окреме вид. – М., 1883), "Загадочные племена" ("Русский вестник", 1884–85). Від В останні роки життя написала англ. мовою книги "Таємна доктрина", "Ключ до Теософії", "Голос тиші", езотеричний збірник "Жахливі оповідання".

Цікаво знати:

*1991 році кіностудією «Центрнаучфільм» був знятий фільм «Хто ви, мадам Блаватська?». Головну роль у фільмі зіграла народна артистка Росії Ірина Муравйова. Всі роботи О. П. Блаватської, як і раніше перевидаються, часом у кількох редакціях. Її твори перекладені на всі європейські мови, а також на іврит, арабську, тамільську, гінді, китайську, японську, в'єтнамську та багато інших. У 1975 році урядом Індії була випущена пам'ятна марка, присвячена 100-річчю створення Теософського товариства. На марці зображено печатку Товариства і його девіз: «Немає релігії вище істини».

*Родовід Олени Петрівни Блаватської з материнського боку сходить через Михайла Чернігівського до засновника державності на Русі — Рюрика. Прямим предком О. П. Блаватської, з материнської лінії, був Сергій Григорович Долгорукий (відомий дипломат свого часу) — брат Олексія Григоровича Долгорукова, члена Верховної таємної ради при Петрі II. Сергій Григорович був прадід Олени Павлівни Фадєєвої-Долгорукої (бабуся Блаватської) і прапрадід Олени Петрівни Блаватської.

*В автобіографічній книзі "Моє життя" Махатма Ганді зазначав, що на його світогляд вплинули особисте спілкування з членами Теософського суспільства та читання праць Олени Блаватської. Також він говорив, що для нього було б радістю "торкнутися краю одягу пані Блаватської".


Немає коментарів:

Дописати коментар