понеділок, 23 серпня 2021 р.

Під стягом жовто-синім боронимо свою державу


Український прапор – це символ пшениці в степах під блакитною аркою неба, який уособлює споконвічне прагнення народу до миру, праці, краси та багатства рідної землі. З проголошенням незалежності України було віддано належне синьо-жовтому знамену й визначено його національним символом впродовж багатьох століть. Від козацьких часів до війни з Росією захисників держави оберігає наш стяг, а вони несуть його як найдорожчу святиню крізь запеклі бої.

Щиро вітаємо з Днем прапора та прийдешнім Днем Незалежності. Приурочуємо цим святам підбірки цікавих фактів, адже мало хто знає, що:

1. Український прапор змінив кілька кольорів, перш ніж прийти до звичного синьо-жовтого забарвлення – він був червоним, малиновим і червоно-синім. У 1918 році Центральна Рада на чолі з Грушевським затвердила нинішню гамму кольорів.

2. Використання жовтого та синього кольорів (з різними відтінками) на символіці часів Київської Русі простежується від прийняття християнства.

3. Жовто-блакитне поєднання кольорів поступово починає домінувати на хоругвах, прапорах і клейнодах українського козацтва.

4. Жовто-синіми були прапори УНР і ЗУНР в 1917-1919 роках.

5. Серед прапорів слов’янських країн тільки український і боснійський не мають червоного кольору на полотнах.

6. Найбільш резонансним підняттям синьо-жовтого стягу за радянських часів вважається дата 1 травня 1966р. У ніч перед Першотравнем прапор з'явився на флагштоку перед будівлею Київського інституту народного господарства в Києві замість традиційного червоного прапора.

7. Офіційне підняття стягу відбулося 24 липня 1990р. на флагштоку перед будівлею мерії Києва.

8. В якості державного прапора України синьо-жовтий стяг був затверджений Постановою
Верховної Ради від 28 січня 1992

9. Китайська художниця Мао Мао в 1992 році попросила першого президента України Леоніда Кравчука поміняти розташування кольорів на прапорі. Таке поєднання, на думку Мао, символізувало біди для держави.

10.  23 серпня 2004 року тодішній Глава

держави Леонід Кучма підписав президентський Указ №987/2004 "Про День Державного Прапора України", в якому встановлено День Державного Прапора України, який щороку відзначається 23 серпня.

11. У 2016 році українські альпіністи встановили наш прапор на вершині найвищої вулкана – Охос-дель-Саладо в Андах. Його висота – 6872 метри.

Немає коментарів:

Дописати коментар