вівторок, 17 серпня 2021 р.

Прапорові барви України: віртуальна книжкова виставка


Не за горами святкування Дня українського національного прапора, якому приурочена книжкова підбірка, що допоможе осягнути велич національної символіки, її історичні передумови й територіальні особливості, її значення для кожного українця!

Бібліотека8 щиро вітає зі святом та запрошує до читання в блозі та офлайн.


Під прапором рідним вставай, Україно!
 Сценарії шкільних заходів про українську національну символіку / Упорядн. Ткачов С.В. ― Харків-Тернопіль: Видавництво «Ранок», 2009, ― 176 с. ― (День святковий). 

Мета цієї книги – допомогти вчителям, класним керівникам в організації тематичних заходів про українську національну символіку. Видання містить добірку сценаріїв патріотичного спрямування і орієнтоване на учнів загальноосвітніх шкільних і позашкільних закладів.

Національний прапор України // Сергійчук В. І. Національна символіка України. – Київ, 1992. – С. 85.

Сьогодні, в час відродження національної самосвідомості, гостро постає проблема української символіки. Правильну відповідь може дати лише ретельне вивчення історичних джерел, котрі збереглися дотепер. Читач відкриє для себе багато нового й цікавого, познайомившись із маловідомою інформацією про традиції використання нашим народом гербів, прапорів, гімнів протягом тисячоліть. І зауважить, що у священних символах України народ прагнув відобразити і ясні зорі, і тихі води, і край веселий, і мир хрещений, і славу, і волю...

Ерстенюк М. Прапор / М. Ерстенюк // Довідник з історії України: (А-Я) / за заг. ред. І. Підкови, Р. Шуста. ― К., 2013. ― С. 620‒621.

Надзвичайно ємка та цікава стаття, яка не лише трактує  прапор у загальному значенні, а відкриває нам історію становлення  найдавніших прапорів в Україні, таких як прапор Київської держави, корогви Галицько-Волинського князівства, Запорізької січі, УНР, ЗУНР, Карпатської України. Історія нашої держави багата на героїчне минуле, що неминуче породжувало виникнення символіки, з якою і за яку воювали українці всіх часів.  Усі ці знамена, трансформуючись, втілилися у нинішньому прапорі України – великій святині роду.

Демянюк І. В. Ми вище прапор підіймемо! : нарис історії боротьби за українську національну символіку на Рівненщині.1988−1991 роки : монографія / І. В. Демянюк. – Рівне : М. Дятлик, 2013. – 128 с.

Висвітлюється боротьба за українську національну символіку на Рівненщині протягом 1988−1991 років, її вияви в ідеологічній, громадсько-політичній діяльності та відношення тодішньої влади до цієї проблеми. Боротьба за українську символіку та протистояння їй розглядається через діяльність головних учасників тодішнього політичного процесу в Україні й на Рівненщині.

Гломозда К.Ю, Яневський Д.Б. Історичні гербові відзнаки та прапорові барви України (українська національна символіка: походження, традиції, доля) / К.Ю. Гломозда, Д.Б. Яневський // Минуле України: відновлені сторінки / Редкол.: І.М. Хворостяний (голова) та ін. ― К.: Наук. думка, 1991. ― С.26−60.
Кольори символіки, притаманні певній території, традиційно втілюються у найважливішій святині – національному  прапорі. Книга «Історичні гербові відзнаки та прапорові барви України (українська національна символіка: походження, традиції, доля)» К. Гломозди та Д. Яневського містить опис найдавніших прапорів від давньоруських і козацьких часів до часів незалежності та описує виникнення жовто-блакитного прапору, який очолив галицький національно-визвольний рух.

Січинський В. Український тризуб і прапор. ―  Вінніпеґ: Вид. спілка Тризуб, 1953, ― 72 с.: іл.

В. Січинський - член Наукового товариства ім. Шевченка, один із засновників Асоціації незалежних українських митців у Львові, член Літературно-художнього товариства у Харкові, Історико-археологічного товариства у Кам’янці-Подільському.  Вважався реформатором книжкового оформлення. Розробляв і створював друкарські та фірмові знаки, марки, плакати, виконав кілька десятків карбонів з гербами українських земель, мапами України тощо. 

«Український тризуб і прапор» - вагома праця відомого українського архітектора, графіка, мистецтвознавця і бібліографа про походження та значення української національної символіки.


Немає коментарів:

Дописати коментар