четвер, 29 серпня 2024 р.

Схилімо голови...Іловайськ

Сьогодні, 29 серпня День пам'яті захисників України. 

Дата 29 серпня пов'язана з пам'яттю про Іловайську трагедію, яка сталася у 2014 році, коли після масштабних боїв військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області.

10 серпня 2014 року вважається початком Іловайської операції. Саме 10 років тому українські військові та добровольці вдруге спробували штурмувати місто. Впродовж 7-29 (31) серпня загинуло 366 українських захисників. У новітній історії України події того кривавого серпня запишуть як жахливий кремлівський злочин і величезний подвиг багатьох українців.

Унаслідок підступного введення 24 серпня 2014 року російських військ на нашу територію українські військовослужбовці, добровольці й мобілізовані потрапили в оточення та під вогонь ракетно-артилерійських систем. Іловайськ став точкою відліку чи межею, після якої АТО закінчилось і всім стало зрозуміло: проти України воюють російські війська, які в безкрайніх полях під Іловайськом втратили останні краплі совісті та військової і людської честі.

Трагедію Іловайського котла вже відображено у творах художньої літератури та кіно.

Ми схиляємо голову перед пам'яттю про Іловайський котел. Працівники бібліотеки #5 разом клубом Академії пенсіонерів підготували та провели годину пам'яті "Схилімо голови...Іловайськ".
Майя Боженко розповіла присутнім про страшну трагедію та віроломство рашистів, яке відбулося 29 серпня 2014 року в Іловайському котлі. Самодіяльний ансамбль"Золота осінь" виконали низку пісень патріотичної тематики, і одна із них "Іловайський котел". Бібліотекарі підготували книжкову виставку-реквієм "Хроніки Іловайська. Пам'ятаємо!".

Іловайська історія для українців – це, з однієї сторони – трагедія, а з іншої – це історія про величезний подвиг.



понеділок, 26 серпня 2024 р.

До ювілею Сергія Жадана

23 серпня, український письменник, перекладач, громадський діяч, фронтмен гуртів «Жадан і Собаки» та «Лінія Маннергейма» Сергій Жадан відзначає свій ювілей. Йому виповнилося 50 років. 

Цього дня в бібліотеці-філії №5 відбувся День інформації «Я себе почуваю, як ріка, яка пливе проти власної течії…», який був присвячений видатному українцю та патріоту. Його літературний портрет висвітлила читачам Майя Боженко.

Сергій Жадан є одним із найвідоміших сучасних українських письменників, його твори відзначені численними національними та міжнародними нагородами та перекладені понад двадцятьма мовами. 



Без перебільшення можна стверджувати, що останні два роки в житті поета, музиканта, волонтера дуже насичені і не лише творчості, але й визнання. За цей час Сергія Жадана нагородили Премією свободи від німецької фундації Франка Ширрмахера, видавця Frankfurter Allgemeine Zeitung, грошовий складник якої — 10 000 швейцарських франків — він віддав на волонтерські потреби. Став Людиною року за версією польського видання Gazeta Wyborcza. Отримав разом з перекладачами премію EBRD Literature Prize 2022 за роман «Інтернат» і ще кілька інших нагород.

А в червні Сергій Жадан доєднався до Сил оборони: вступив до 13 бригади Національної гвардії України «Хартія». Створили цю бригаду в Харкові.

Як стверджує сам Сергій: «Я хотів би народитися років на п’ятдесят пізніше…».

За свій досить молодий вік як для митця, в нього досить вагомий творчий доробок. Він здійснив переклади поезій з німецької, білоруської, російської та польської мов.

Написав понад 10 поетичних та прозорих збірок («Біґ Мак», «Вогнепальні й ножові», «Господь симпатизує аутсайдерам», «Лілі Марлен», «Життя Марії», «Антена» та інші), 5 романів («Депеш Мод», «Месопотамія», «Інтернат»).
Твори «Капітал» та «Ворошиловграв» були нагороджені премією «Книга року BBC» (у 2006 та 2010 роках відповідно).

З творчими надбанням автора, що є  у фонді бібліотеки,  познайомила читачів Олена Шарандак.  А ще була запропонована для ознайомлення з творчістю поета  – викладка літератури « Сергій Жадан – поет, співак і патріот!».



 

субота, 24 серпня 2024 р.

З Днем народження, Україно!


24 серпня 2024 року Україна відзначає 33-ю річницю проголошення Незалежності. 

Це важливе свято для держави, адже сьогодні, як і багато поколінь тому, українці виборюють свою незалежність зі зброєю в руках. 

Вітаємо всіх українців з цим святом та бажаємо, здоров’я, терпіння, витримки і перемоги нам!





четвер, 22 серпня 2024 р.

Український прапор - головний символ держави!

23 серпня щорічно, починаючи з 2004 року, в Україні вшановують один з трьох ключових державних символів – синьо-жовтий стяг. Це національний символ. Символ нашої української ідентичності. Символ боротьби за волю.

Свято встановлене «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» згідно з указом Президента. 

У 2009 році було внесено зміни до цього указу й засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Синьо-жовті кольори на прапорі мають щонайменше тисячолітню історію і сягають часів Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Під час хвилі європейських революцій 1848 року, названої «Весна народів», синьо-жовтий стяг утвердився вже як прапор українського народу. Тоді, у червні 1848-го, таке знамено вперше підняли над ратушею у Львові. Утвердження ж синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголошенням Української Народної Республіки (УНР). 

4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор замайорів над Верховною Радою України. А за кілька місяців, 28 січня 1992-го, ВРУ офіційно затвердила його Державним Прапором України.

Після початку російської агресії синьо-жовтий прапор став символом боротьби та спротиву загарбникам. Український прапор у кожному куточку світу нагадує про сміливість і подвиг українців

Український прапор - наша гордість і найвідоміший символ України. Під час повномасштабної війни весь світ дізнався про самовідданість і хоробрість українського народу, а наш синьо-жовтий прапор вивішують з балконів, носять на собі і прикріплюють до машини на знак підтримки українців. Сьогодні прапор – з нашими військовими на їхніх плечових шевронах, у рюкзаках та на позиціях. Вони бережно підписують його своїми позивними побратимам на пам’ять. Він майорить над вільними і звільненими містами України. А українці на окупованих територіях чекають, коли він знову з гордістю розвіватиметься у їхніх містах, селищах та селах. 

середа, 21 серпня 2024 р.

Символи української ідентичності

 Щорічно до Дня Незалежності України у виставковій залі бібліотеки-філії №5 відкривається виставка декоративно-вжиткового мистецтва «Жива традиція».
Цього року унікальну виставку створили 50 майстрів народних художніх промислів не тільки з Білої Церкви, а й з різних областей України − Донецької, Запорізької, Миколаївської, Черкаської, Херсонської.
Головна спеціалістка управління культури і туризму Білоцерківської міської ради Алла Карабач та депутатка Білоцерківської міської ради Олена Фастівська привітали присутніх з відкриттям виставки.
Містяни протягом місяця матимуть можливість переглянути роботи майстрів петриківського розпису, різьблення по дереву, побачать ікони з Коломиї, білоцерківську та вінницьку вишивку, писанки із орнаментами всіх областей України. Нікого не залишить байдужим дивовижний світ кераміки, килими ручної роботи, неповторне вітражне скло, флористика, бісероплетіння, плетені ляльки, авторські ляльки-мотанки, які заполонили простір виставкової зали.Дизайнерські прикраси ручної роботи з мікровишивкою – захисні обереги, вперше приїхали в наше місто.
Але краще один раз побачити, чим сто разів почути. Тож запрошуємо відвідати виставку «Жива традиція» за адресою: проспект Незалежності, 55; виставкова зала бібліотеки-філії №5.

четвер, 15 серпня 2024 р.

13 серпня - Міжнародний день шульги. Відомі постаті в українській історії - шульги.

Щороку, 13 серпня у світі відзначається Міжнародний день шульги. Це неофіційне свято покликане звернути увагу на незручності, які існують в побутовому житті людей, які переважно користуються лівою рукою.

Всесвітній день ліворуких започаткований 13 серпня 1976 року організацією Left-handers International. Проголошений у 1984 році Міжнародною конфедерацією шульг. Вперше відзначили “День шульги” в 1992 році за ініціативою британського Клубу ліворуких, створеного 1990 року.

Нажаль, досі існує практика, коли лівшів і у школі, і домашніх умовах намагаються перевчити робити все правою рукою, що нерідко викликає психологічні стреси та знижує успішність учнів.

Разом з тим, лівші так само як і правші можуть домагатися великих успіхів, будувати успішну кар'єру і навіть ставати супер-зірками. Найвідоміші голівудські зірки-лівші - Брюс Вілліс, Анджеліна Джолі, Джессіка Альба, Джулія Робертс, Том Круз, Ніколь Кідман, Барак Обама тощо.

Шульгами українського походження були письменники Володимир Маяковський і Лев Толстой, композитори Петро Чайковський і Сергій Прокоф’єв.

Відомою українською шульгою була талановита вишивальниця з Криму, довгожителька Віра Роїк.

Серед ліворуких українців також Степан Бандера, спортсмен Олег Блохін, правозахисник Семен Глузман, акордеоніст-віртуоз Ігор Завадський, акторка Міла Йовович, письменник Віталій Коротич, мініатюрист Микола Сядристий, лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, і  дизайнер Андре Тан, співаки Павло Зібров та Dzidzio. Боксери Василь Ломаченко та Олександр Усик.

Особливості лівшів - чим вони відрізняються від правшів

Лівша - це, як ми вже говорили, людина, яка переважно користується лівою рукою. При цьому, виключно за письмом визначати це не варто - Чарлі Чаплін, наприклад, на скрипці грав лівою рукою, а писав правою. Лівші не тільки пишуть, а й виконують всі побутові потреби лівою рукою.

Основні відмінні характеристики лівшів:

• права півкуля розвинена більша, ніж ліва - у правшів все навпаки;

• лівшам притаманні емоційність, інтуїція, творче мислення, вразливість і різка зміна настрою; правші, навпаки - логічні, раціональні, мають схильність до точних наук;

• у складних обставинах лівші знаходять оригінальний і нестандартний метод вирішення проблеми, в той час, як правші діють оперативно і організовано.

Сьогодні, дослідження генетичної природи ліворукості йдуть активно. Сучасні медики і психологи озвучили кілька причин виникнення ліворукості, проте точна відповідь досі не знайдена. Приблизно 10-11% всіх людей на планеті – шульги. Передбачається, що роль у визначенні провідної руки можуть грати до 40 генів.

Досвід багатьох зарубіжних країн показав, що дбайливе ставлення до ліворуких дітей сприятливо позначається на їх подальшому розвитку, а значить, на успіхах суспільства в цілому.

середа, 14 серпня 2024 р.

неділя, 11 серпня 2024 р.

Представник сучасної української постмодерної літератури – Любко Дереш


Загадковий, яскравий і талановитий прозаїк, есеїст, сценарист, лектор, куратор, розробник інноваційних підходів у творчості , представник сучасної української постмодерної літератури – Любко Дереш 10 серпня святкує ювілей.

Критики називають його письменником-вундеркіндом і феноменом сучасної української  літератури. Його творчість про покоління, яке не знайоме з епохою СРСР, яке демонструє вільний від вражень радянського минулого погляд.

Він – уродженець міста Лева, має декілька не пов`язаних із літературою спеціальностей: «хімія та біологія», «організатор психотехнічних процедур і розробник психотехнік», «інструкторська та розробницька діяльність»; полюбляє проводити різноформатні тренінги та семінари, до того ж є магістром економіки. У шістнадцять дебютував романом «Культ», який викликав зацікавленість та літературну довіру читачів і одночасно багато питань критики до молодого автора. Через три роки «Культ» було перекладено німецькою, французькою, італійською та польською.

Зважаючи на молодість, своєрідні сюжети, увагу до містицизму та особливу манеру викладу, книги, що виходили з-під його пера, захоплювали переважно  тінейджерів. Дорослішаючи, Любко Дереш у твори почав додавати більше філософських та злободенних елементів, завдяки чому привернув увагу старших читачів. Його твори – це суміш містики, фентезі та неформальної молодіжної субкультури. Дереш уміє інтригувати, провокувати, створювати нову реальність, де вигадане тонко переплітається з дійсним. А ще порушує проблеми, на які не завжди можна знайти однозначні відповіді.

Познайомитися з творчим доробком письменника ви можете в бібліотеці #5.

Тримаємо стрій! Читаємо і перемагаємо.

пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

9 серпня - День корінних народів світу

Сьогодні, 9 серпня, Україна, разом зі світовою спільнотою відзначає Міжнародний день корінних народів світу, який був встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 23 грудня 1994 року № A/RES/49/214. 

Цей день є нагадуванням про різноманітність та унікальність культур, які формують наше суспільство, а також підкреслює важливість збереження та захисту прав корінних народів. 

Україна – також є батьківщиною корінних народів, зокрема кримських татар, караїмів та кримчаків. Вони мають давню героїчну та водночас трагічну історію. Пліч-о-пліч кримські татари та українці протистояли навалам московської орди. Навіть питання релігії не могло стати на заваді спільній боротьбі. Кримські татари були союзниками Богдана Хмельницького під час визвольних змагань. Звичайно протекторат Оттоманської імперії накладав свій відбиток на співіснування двох народів, проте ніщо не здатне затьмарити звитяжну історію спільних перемог.

1 липня 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про корінні народи України». Закон визначає, що корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми та кримчаки.

У цей день ми висловлюємо нашу глибоку вдячність і підтримку корінним народам України, які протягом століть боролися за збереження своєї ідентичності та прав. Ми визнаємо їхні досягнення та внесок у культурне багатство нашої країни і наголошуємо на необхідності захисту їхніх прав у сучасному світі.

На жаль, права корінних народів, які залишаються на тимчасово окупованій території Кримського півострова систематично порушуються з боку окупаційних адміністрацій. Громадяни України на ТОТ зазнають переслідувань, утисків, дискримінації та насильства. За даними Представництва Президента України в АР Крим, щонайменше 217 громадян України перебувають у місцях позбавлення волі в рамках політично мотивованого та/або релігійного кримінального переслідування в Криму, серед них – 132 це кримські татари, представники корінного народу Криму. Багато представників корінних народів України, які були вимушені покинути Кримський півострів після його окупації наразі у лавах Збройних сил України виборюють своє право вільно жити на рідній землі.

Наш обов’язок – забезпечити, щоб голоси корінних народів були почуті, а їхні права – захищені. 

четвер, 8 серпня 2024 р.

8 серпня – Всесвітній день кішок

Щодня, переглядаючи календар знаменних та пам’ятних дат, в ньому можна знайти ряд свят, які присвячені тим чи іншим представникам тваринного світу. А ось 8 серпня є чудове свято - Всесвітній день кішок, який відзначається всіма любителями цієї прекрасної тварини з 2002 року.

Його засновником став Міжнародний фонд Animal Welfare.

У Європі ця дата 17 лютого «законно належить» до свята кішок і котів. Мабуть це пов’язано з наближенням весни, коли в цей час споконвіку змушує всіх нас, любителів і не любителів цього виду, звертати особливу увагу на численні «виступи, симпозіуми та конференції», які проводяться цими представниками тваринного світу.

Тож сьогодні в бібліотеці №5 відбулася зустріч в клубі Академії пенсіонерів «Золота осінь», де темою для обговорення був запропонований бібліомікс з «Цікавими фактами про пухнастиків».

Коли з’явилися кішки на планеті? Які стосунки мали кошачі з оточуючими людьми, про характер, поведінку та ще багато чого цікавого почули академісти.

Були і сумні історії про виїзд з окупованих територій переселенців та про покинутих тварин. А ще про те, що багато господарів, ціною власного життя, рятували з під завалів, обстрілів своїх домашніх улюбленців.

Ця тема про кішок нікого з присутніх не залишила байдужими і учасники клубу ділилися своїми історіями догляду та співіснування з цими милими тваринами.

Працівники бібліотеки презентували книжкову виставку-інсталяцію «Захопливі котячі історії».

                                                                                                   Світлана Хмільова

середа, 7 серпня 2024 р.

Розмова про мову: цікаво та пізнавально!

Друзі! Ось вам перше завдання! Знайдіть рядок, у якому частку НЕ пишемо окремо з усіма наступними словами. Складно? Думаю, що не дуже, але треба помізкувати.

Отже, сьогоднішня тема нашого чергового засідання в україномовному розмовному клубі «Світлиця слова» – вживання частки НЕ з дієсловами та дієприслівниками, іменниками та прикметниками. Розібралися і опанували правила написання такої б здавалося простенької теми!? Звісно!

Деякі помилково вважають, що українська мова є однією з найпростіших для вивчення. Але, за кількістю правил вона не поступається англійській мові, чи навіть німецькій. Правопис певних слів, що здаються нам елементарними, можуть викликати у того ж іноземця справжнє здивування, ба більше – граматичний шок.

А чи впевнені ви, що знаєте українську мову ідеально? Можливо, ви навіть знаєте, як правильно писати: немає чи не має, непотрібно чи не потрібно, нецікаво чи не цікаво? Деякі слова точно викликали у вас певні сумніви.

Тож запрошуємо до спілкування та пізнання нашої мови. Хай вона вам буде і колисовою для малюків, і діловою в роботі , і гордістю – бо українська найкраща!

                                                                                               Світлана Хмільова

понеділок, 5 серпня 2024 р.

Ця примхлива панянка - Мода..

💃«Мода змінюється, а стиль - вічний». Ів Сен Лоран.💯
Небосхил високої моди-це те, що викликає особливі емоції.
Якщо ви любите історії про🥀 красу, 👒естетику💄 макіяж та🏺 аромати, запрошуємо у захопливу подорож яскравим, мінливим, 🍾феєричним , загадковим світом👗👠 моди. Книги з фондів 📒🏠бібліотеки #5 познайомлять вас із закулісним життям модних будинків, внутрішнім світом дизайнерів, які змінюють реальність своєю вражаючою творчістю, а також допоможуть відчути атмосферу творчості та витонченості.🩰
Отож, на літературний подіум запрошуються:
📔Анрі Гідель. « Коко Шанель»
Один із найбільш відомих арт-критиків Франції - про жінку, яка створила не тільки нечувані моделі одягу, драпіровок, парфумів, прикрас, але й унікальний стиль, що вплинув на кращих дизайнерів XX і XXI століть. Книга Анрі Гіделя спирається на солідний фактичний матеріал: інтерв’ю із сучасниками, документи, публікації, втім, це не документальна оповідь, а добротний роман про Габрієль Шанель, ту саму «Коко», чий вік практично нікому не відомий…

📘Марія Сердюк «Коко Шанель»
Коко Шанель - смілива революціонерка свого часу. І нехай її полем битви були подіуми та модні магазини, а зброєю — ножиці та олівці, їй все ж вдалося змінити світ.
«Маленька чорна сукня» вважається чи не обов'язковим елементом гардеробу будь-якої дівчини, а його творець - іконою світу моди.
Як вона пройшла непростий шлях від тендітної дівчини з маленького французького містечка до однієї з найвидатніших жінок в історії? Хто стояв на її шляху, а хто підтримував у важкі хвилини? Яка була її мета та що її надихало? Чи здатен капелюшок почати революцію? Читайте на сторінках книжки «Коко Шанель»!
📔Джорджія Кауфманн. «Кравчиня з Парижа»
Головна героїня роману Роза Кустачер створила велику модну імперію, бо мала дар підбирати ідеальне вбрання для будь-якої події. Одного дня вона готувалася до найважливішої зустрічі у своєму житті, але раптом її звична впевненість зникла, вона так розгубилася, що вперше не
знала, що вдягнути. Перебуваючи у своєму розкішному нью-йоркському помешканні, вона нарешті наважується відкрити історію свого життя, яке не завжди було таке яскраве, в достатку і комфорті.
Головна героїня розповідає про своє дитинство у гірському італійському селі і, що з нею сталося, коли сюди прийшли нацисти. Про втечу серед ночі, про надію і розбите серце у Швейцарії, про гламур і любов у Парижі. Про амбіції і провал у Ріо-де-Жанейро, про успіх і пошук себе в Нью-Йорку. Вона дивиться на своє життя, яке минає у постійній гонитві. Але тепер вона більше не буде втікати.
📕Кортні Коул «Різдвяна сукня»
Зворушлива святкова історія з легким дотиком до чарів. Двох жінок, розділених поколіннями, поєднує красива вінтажна сукня. Одна з них — Меґан, яка працює у модному журналі в Нью-Йорку і мріє стати дизайнеркою одягу. Модниця змушена повернутися до свого рідного міста, коли її батько несподівано помер. Вона бере на себе управління багатоквартирним будинком,
де проживають літні люди. Дівчина засмучена, адже відчуває, що її планам побудувати кар’єру у модній індустрії — кінець. Несподівано для себе вона зав`язує дружбу з Еллі, яка дарує Меґ чудове плаття, сподіваючись, що воно принесе їй більше успіху. Сукня проведе Меґан до найкращої вечірки у житті, а також надихне слідувати власним бажанням.
Дуже тепла різдвяна історія зі щасливим кінцем, яка дає надію і віру у власні мрії та їхнє здійснення. Книжка про любов і спільність, а також про те, що ніколи не варто опускати руки. Залишить післясмак щастя та задоволення.
📗Сара Ґей Форден.«Дім Ґуччі»
Захоплива мандрівка в історію! Книжка Сари Ґей Форден розповідає про визначний модний будинок і родину Ґуччі, розкриваючи таємниці їхнього успіху та впливу на світ моди.
Сюжет охоплює становлення та розвиток бренду Ґуччі, відзначаючи ключові моменти його історії. Книга не лише розповідає про творчий процес, але й дотикається сімейних взаємин та внеску різних поколінь в успіх бренду.
Читач поглибиться в світ моди та стилістики, відчує атмосферу творчості та витонченості. «Дім Ґуччі» – це не просто історія про моду, а глибока палітра роздумів про творчість, сімейні цінності та вплив на культуру.
Ця розповідь перенесе вас у захопливу подорож світом моди і креативності, розкриє перед читачем таємниці визнаного модного будинку. Показуючи ключові моменти в історії Ґуччі та їхній вплив на галузь, книжка створює враження, наче ви самі стаєте учасником цього шляху!
Дивіться також цікаве Haute couture:
ЖИВІ КАРТИНИ
Айріс ван Херперн знов перевертає наше уявлення про моду. У неї моделі демонструють сукні не на подіумі, а в рамах на стіні, як живі інсталяції! Неймовірне видовище!
Ну, і сукні неймовірні теж, як завжди у Iris van Herpen.
ЯКБИ Я ЖИЛА В ІДЕАЛЬНОМУ СВІТІ
там не було б війни, цілий рік було б літо, поруч було б тепле море і я б щодня поєднувала зелений чи бірюзовий з бузковим і краплинкою лимонного.
Не обов'язково, щоб все це було від Ralph Lauren, як на цьому відео. Хоча в нього теж гарно вийшло, чи не так?
ЖІНКА-КВІТКА
Китайський дизайнер Cheney Chan створює магічні сукні-квіти. Цю білу калу демонструвала модель Коко Роша на Канському кінофестивалі. Подивіться, яка в кропітка праця вкладена і яка краса вийшла!