неділя, 14 липня 2024 р.

Історія українських миротворців

Щороку 15 липня Україна відзначає День миротворців, присвячений учасникам миротворчих організацій. З початком повномасштабної війни всі миротворчі місії були відкликані за указом президента. Але ми не забули подвиги наших військових для встановлення миру на Землі

Саме цього дня 25 років тому, на прохання Генерального секретаря ООН, два літаки з передовою групою 240-го батальйону ЗС України на борту здійснили виліт з дніпропетровського аеродрому в напрямку Боснії. Передова група налічувала 42 військовослужбовця. Після приземлення у місті Сараєво українські миротворці одразу опинилися в епіцентрі бойових дій. Місто й аеродром обстрілювали артилерія та снайпери... Таким був початок історії участі українських підрозділів у міжнародних операціях.

21 травня 2013 року Верховна Рада України одноголосно прийняла Постанову № 292-VII «Про встановлення Дня українських миротворців». Відповідно до цієї постанови, Днем українських миротворців визначено 15 липня, з подальшим відзначенням його на державному рівні для вшанування мужності й звитяги, зразкового виконання службових обов’язків, вірності присязі учасників миротворчих операцій та забезпечення збереження пам’яті славетних героїв-миротворців, які загинули під час виконання обов’язків у складі миротворчого контингенту та миротворчого персоналу.

Миротворці завжди в епіцентрі подій і завжди приходять на допомогу тим, хто її потребує. З глибокою вдячністю жителі багатьох континентів пам’ятають сміливість, мужність та професіоналізм наших українських миротворців. Велика подяка вам за відвагу та героїзм.

Детальніше читайте:

1.Про встановлення Дня українських миротворців

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/292-18#Text

2.15 липня — День українських миротворців

https://armyinform.com.ua/2022/07/15/15-lypnya-den-ukrayinskyh-myrotvorcziv/

3. День українських миротворців

https://www.work.ua/holidays/ukrainian-peacemaker-day/

4. Українські миротворці

https://localhistory.org.ua/texts/statti/ukrayinski-mirotvortsi/

Немає коментарів:

Дописати коментар