понеділок, 15 липня 2024 р.

Бібліотека-філія #5 щиро вітає всіх українців з подвійним святом!

Адже 15 липня -День святого рівноапостольного великого князя Володимира та День хрещення Київської Русі – Україна.

В 2023 році 
Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. В цьому році вперше Україна вшановує ці історичні свята саме 15 липня згідно нового церковного календаря.
Давайте разом пригадаємо ці історичні та надзвичайно важливі і доленосні події для нашої неньки - України.
У 988 році князь Володимир, син князя Святослава, прийняв історичне рішення про хрещення Русі та хрестився сам з дружиною. При хрещенні він отримав ім’я Василь. А за дійство, яке відбулося у водах Дніпра, коли хрещення прийняли усі, князя люди стали звати «Великим».
Після свого хрещення Володимир наказав киянам хреститися, а поганських ідолів скинути у Дніпро. Місце, де були хрещені діти Володимира Великого в Києві, до цих пір називається Хрещатиком.
Святе Хрещення прийняли після Києва жителі Новгорода і Смоленська, Полоцька і Турова, Пскова, Луцька, Володимира-Волинського, Чернігова, Курська, Ростова Великого і інших міст.
В храмах, богослужіння здійснювалося за православним чинопослідуванням на зрозумілій народу рідній слов'янській мові, по тих книгах, які ще за століття до того були перекладені з грецької на слов'янську святими рівноапостольними братами Кирилом і Мефодієм.
Володимир після свого хрещення наказав розгромити всі кам'яні капища та хрестив своїх синів від попередніх шлюбів у джерелі, відомому у нинішній столиці України під іменем Хрещатика. А слідом за ними хрестилося багато бояр. Згідно з переказами, масове хрещення жителів міста – "зійшлося там людей без числа" – відбулося на місці, де у Дніпро впадає річка Почайна.
Варто зазначити, що вагомий внесок у прихід християнства в Київську Русь пов'язаний з княгинею Ольгою, яка була бабусею Володимира. У 954 році княгиня здійснила паломництво до Константинополя, де вона прийняла святе хрещення, отримавши церковне ім'я Олена, а хрещеним батьком став імператор Костянтин. Ольгу вважають покровителькою православної віри. Завдяки її діяльності на Русі почали будувати храми, встановлювати хрести і знищувати язичницьку символіку.
А князь Володимир був послідовником починань своєї величної бабусі та продовжив її справу. Після цієї події на Русі почали активно будувати християнські храми, а на стародавньому капищі у Києві було споруджено церкву святого Василя та пізніше – Десятинну церкву. Однак, цей процес не завжди був швидким і гладким, і затягнувся загалом на кілька століть. Так, до прикладу, лише в 1024 році Ярослав Мудрий придушив повстання волхвів у Володимиро-Суздальській землі та в 1071 аналогічне повстання повторилося. Ростов своєю чергою залишався язичницьким аж до кінця XI століття, а Муром і в'ятичі прийняли нову віру ще через сторіччя…
Протягом всієї історії існування людства все нове сприймалося неоднозначно і не завжди з розумінням.
Та все ж, прийняття християнства мало величезний вплив на Київську Русь. Вона стала частиною християнського світу, що сприяло розвитку культури, освіти, писемності та архітектури. Володимир також сприяв будівництву церков і монастирів, що стало основою для розвитку духовного життя Русі. Святий Володимир шанується як рівноапостольний, тобто той, хто здійснив таку ж місіонерську діяльність, як і апостоли. Його образ часто зустрічається в іконографії, і багато церков названі на його честь.
Тож, зі святом Хрещення Русі! Віримо, що святий рівноапостольний князь Володимир Великий дарує нам свою молитовну допомогу для утвердження миру в наших душах, сім'ях та в рідній Україні!

Немає коментарів:

Дописати коментар