понеділок, 15 липня 2024 р.

У бібліотеці№5 тривають шахові турніри


У бібліотеці№5 тривають шахові турніри. Змагаються
учасники різної вікової категорії: діти, підлітки та дорослі.




А ми пропонуємо дізнатися  цікаві факти про гру в шахи, про які ви можливо не знали:

Королева спочатку була слабкою фігурою - рухалася тільки на одну клітку по діагоналі. Правила змінили, коли іспанська королева Ізабелла Кастильська (1451-1504) стала однією з головних правительок в Європі.

Складана шахова дошка була винайдена в 1125 році шаховим священиком. Оскільки церква забороняє священикам грати в шахи, він сховав свою шахову дошку, зробивши її схожою на дві книги, що лежать разом.

Людина, що займається грою в шахи, повинна бути фізично витривалою і мати міцну нервову систему. Кажуть, що саме під час гри в шахи померли Іван Грозний і королева Бельгії Марія Генрієтта Анна.

Гаррі Каспаров одного разу сказав, що “шахи — це муки розуму”. Мабуть, тому хтось вирішив об’єднати шахи з фізичними випробуваннями, створивши шахбокс. Голландський художник Іпе Рубінгстав є родоначальником шахбокса, після того, як побачив ідею поєднувати шахи й бокс в одній книзі-коміксі. У шахбоксі чергуються раунди шахів і боксу і девізом є “битви відбуваються на рингу, а війни ведуться на дошці”.

Спочатку шахові партії грали без годинника. При цьому гравці могли грати багато годин, а то й доби поспіль, доводячи один одного до знемоги. У 1851 році під час турніру з шахів, помічник судді зафіксував, що “партія не була завершена через те, що гравці, врешті-решт, заснули”. Після цього через рік на міжнародному турнірі ввели контроль часу у вигляді пісочного годинника, а в 1883 році з’явилися перші механічні шахові годинники, створені британцем Томасом Вілсоном.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар