пʼятницю, 12 травня 2023 р.

Ave, пане Гетьман! Ave, Україно! Ave !..

Кожна епоха народжує Особистостей, роль і значення яких в історії важко переоцінити. Для нашої держави однією із  таких знакових постатей є учасник Визвольних змагань 1917-1921 років, державний і політичний діяч, нащадок шляхетного козацько - старшинського роду, останній гетьман України Павло Скоропадський. До 150-річчя від дня його народження у бібліотеці-філії №5 відбувся День інформації «Українська держава гетьмана Скоропадського». Активний учасник української революції, він привертає увагу своєю неординарністю, багатогранністю і суперечливістю.  Тож, користувачів бібліотеки різних категорій зацікавив блокнот пам’яті «Останній гетьман. Незавершена подорож…», під час якого мова йшла про тернистий шлях,  належно не поцінованого співвітчизниками тогочасного очільника України, який  прагнув у надзвичайно складній ситуації побудувати Українську модернову державу за європейським зразком.  Цьому сприяли його особисті риси - лицарська вдача, рідкісне сумління та наполегливість у досягненні своєї мети. У розповіді, що супроводжувалася мультимедійною презентацією, були використані актуальні і сьогодні   цитати з його спогадів, наприклад, про українців, про Крим , про церкву, про так званих «хароших русскіх». На полях історичного блокнота знайшлося місце і цікавому факту про те, що ясновельможний пан Гетьман неодноразово відвідував наше місто, а нещодавно «повернувся» до Білої Церкви у назві однієї з вулиць, переіменованої на його честь.

Ще у рамках заходу було проведено бібліографічний огляд «Павло Скоропадський та Українська держава», що допоміг  відкрити нові грані його особистості. Він, високоосвічений український аристократ, як глава суверенної держави,  вважав за необхідне розбудовувати культурні інституції:  Національну академію наук, університети, державні театри, Державну бібліотеку, Державний архів, цілу мережу українських шкіл.

Інформацію про славетного українця присутні отримали також завдяки книжковій виставці

«Останній лицар гетьманщини» . Книги, газетно-журнальні часописи,  яскраві ілюстрації - це те, що було представлено на ній, а  усі бажаючі мали можливість це прочитати, переглянути , погортати. Днем раніше на бібліотечному блозі «Бібліопалітра» та  у групі «LITERRA 5» мережі Facebook була розміщена віртуальна книжкова виставка «Держава UA гетьмана Скоропадського», що дало можливість розширити коло  читацької аудиторії.

Вагомість постаті гетьмана Скоропадського у тому, що його зусиллями була вписана гідна сторінка в історію українського державотворення. Інформаційний день, що відбувся у бібліотеці, ще раз нагадав : кожен, хто вважає себе справжнім українцем , має знати свою історію та вміти  робити правильні висновки з минулого для того,  щоб гідно жити у майбутньому.




Немає коментарів:

Дописати коментар