середу, 24 травня 2023 р.

«Вітання вам, моя Олександріє!»

24 травня – Європейський день парків.  Однією з найкрасивіших і найцікавіших пам’яток садово-паркового мистецтва України кінця ХVIII – початку ХІХ ст. є дендропарк «Олександрія» Національної академії наук України, розміщений на околиці міста Біла Церква поряд з чарівною річкою Рось. Створений  235 років тому родиною великого землевласника, графа Франциска Ксаверія Браницького та названий на честь його господарки Олександри Браницької – він належить до числа найбільших парків в Україні і має площу біля 300 га. Це цілісний ансамбль, в якому знайшла своє відображення ідея поєднання творчих сил природи і людини. Парк у будь-яку пору року цікавий для відвідувачів своїми зеленими насадженнями, композиціями з дерев та кущів, просторими галявинами, тінистими алеями, старовинною архітектурою, каскадами ставків, водоспадами, фонтанами. Атмосфера спокою, єднання з природою панує в парку, тут легко і спокійно думається і дихається. Не дивно, що з моменту свого виникнення парк «Олександрія» став місцем паломництва людей мистецтва, культури, відомих історичних постатей. Тут бували Тарас Шевченко, Іван Нечуй-Левицький,  Шолом-Алейхем, Олесь Гончар, Адам Міцкевич.

Представляємо віртуальну  книжкову виставку «Вітання вам, моя Олександріє!»

Братченко, Т. Таємниці парку «Олександрія»/ Таїна  Братченко, Євген  Чернецький. - Біла Церква : Білоцерківдрук,  2018. – 30 с.

Чимало таємниць і легенд повязано з білоцерківським дендропарком «Олександрія». Розповідають про приховані колодязі, підземні ходи, про золоті копальні та величезні закопані скарби Браницьких. Що тут є правдою, а що вигадкою? Ці складні питання взялися розв’язати науковець Євген Чернецький і журналіст Таїна Братченко.





«Олександрія» – рукотворне диво / Сергій Галкін,Микола Осика – Б. Церква: Дельфін, 2003. – 140 с.
В брошурі вміщено цикл розповідей про найбільший в Україні дендропарк «Олександрія» . Видання містить багато ілюстрацій з видами парку 19 та 20 ст. і сучасні фотознімки. Розраховано на відвідувачів ,а також усіх, хто цікавиться історією рідного краю, історією паркобудування.






Галкін, С. Структура та символіка старовинного парку «Олександрія» в Білоцерківській резиденції графів Браницьких  / Сергій Галкін, Ольга  Гурковська, Євген Чернецький. - Вид.2-е. – Біла Церква : видавець О.В.Пшонківський, 2005. – 95с.

Щось магічне є в давніх магнатських резиденціях Правобережної України..   Об’єктом даного  дослідження  є старовинний парк «Олександрія», що існував у складі білоцерківської резиденції Браницьких та мав площу близько 80 га. В книзі проаналізовано як загальна структура, так і ідейно-символічне навантаження старовинної частини сучасного дендропарку «Олександрія», з’ясоване місце в цій структурі окремих її складових.

Галкін,С. Парк «Олександрія»: історія та сучасність /Сергій Галкін. – Біла Церква : Видавець Пшонківський  О., 2013. – 104 с.

Книга, директора дендрологічного парку «Олександрія» Національної академії наук України  Парк «Олександрія»: історія та сучасність» має вагоме історичне та культурне значення для Білої Церкви.  Вона вміщує матеріали про один з найкращих пейзажних парків України – «Олександрія», його архітектурні та скульптурні пам’ятки, ландшафтний дизайн, рослинний світ та інше і може задовольнити інтереси читачів, які цікавляться історією міста.





Державний дендрологічний парк «Олександрія» НАН
України : Слов.-довід. / Сергій Галкін ,Світлана Левандовська , Володимир Черняк; Нац. акад. наук України, Білоцерків. нац. аграр. ун-т. - Біла Церква : Дельфін, 2014. - 130 с

Про «Олександрію», дендрологічний парк НАН України зібрано чимало описів , що дало можливість укласти словник-довідник як своєрідну ілюстровану енциклопедію, з допомогою якої є можливість знайти пояснення термінів, пов’язаних з історією будівництва, розширення, оновлення та збереження відомого парку. Містить 1022 терміни  із історії створення парку, його засновників, сучасного рослинного та тваринного світу.



Зелені патріархи дендропарку «Олександрія»: довідник / [Н. Бойко, Н. Дойко, Н.Драган, І. Мордатенко ] . – Біла Церква : Білоцерківдрук, 2020. – 78 с.

Методичні рекомендації по закріпленню та озелененню схилів в дендропарках та парках загального користування (на прикладі дендропарку «Олександрія» . У науково-популярній формі викладено історію інтродукції деревних рослин та створення на їх основі високохудожніх ландшафтних композицій. Висвітлено питання охорони і збереження старовікових дерев. Крокуючи зеленими алеями, відвідувачі милуються чудовим витвором умілих рук садівників та зодчих минулого і занурюються у дивовижний світ дерев-гігантів - зелених патріархів дендропарку «Олександрія».


Іванов, О.  Невідома Олександрія. Палацовий комплекс.Четвертий павільйон / Олександр Іванов,  Євген Чернецький.  – Біла Церква, 2020. – 200 с. – Текст укр., польською

Книга Видана до 1000- літнього ювілею Білої Церкви і присвячена  Четвертому  павільйону Палацового  комплеку резиденції графів Браницьких. Розглянуто його розташування і назву, детально проаналізовано архітектуру, планування, облаштування та оточення .Особливу увагу зосереджено на мешканцях цієї палацової споруди,  а також їхніх гостях та слугах. Вперше публікуються унікальні зображення Четвертий павільйону у форматі 3D, спеціально створені для цього видання. Відкриття невідомих раніше архівних джерел, ретельний аналіз збережених зображень, скрупульозне дослідження підмурівків і застосування нових технологій дозволяють нам повернути втрачений колись світ цього парку, відчути його чари і зрозуміти захоплення, яке надихало на творчий запал і високі почуття.


Криворучко,  Д. Олександрія / Дмитро Криворучко  – К.: Будівельник, 1979. – 92с.

В книзі, на основі архівних матеріалів і наукових досліджень, висвітлюється історія формування, структура і художні якості одного з найкрасивіших парків України – «Олександрії». Розповідається про розвиток і зміни ландшафтних композицій і пейзажів, про пам’ятники архітектури, їх реставрацію та використання.





«Олександрія – скарбниця рукотворної краси //Осика М. Життя краплини / Микола Осика.  – Біла Церква: Вид.О. В. Пшонківський , 2013. – С.163- 204

У розділі "Олександрія" - скарбниця рукотворної краси" автор подає зібраний ним величезний історичний матеріал про славетний парк і його творців та свої особисті враження і переживання, пов'язані з перлиною світового паркового мистецтва - окрасою нашого міста. А ще милі чорно-білі фото автора - витвір мистецтва, копітка робота .. ... Ніби чарівний промінь кінозалу, освітлює кожна новела серце і пам'ять читача.




Мордатенко, Л. Дендропарк «Олександрія» / Леонід Мордатенко, Валерій Гайдамак, СергійГалкін // Хроніка 2000 : український культурологічний альманах /  ред. Л. Кравчук та ін. – Вип.  41-42.  – К. : Фонд сприяння розвитку мистецтв, 2001. – С.459-476

Випуск присвячений проблемам українських парків та їх минулому. Розділ «Дендропарк «Олександрія» розповідає, як створення парку нерозривно пов’язане з історичним минулим України, зокрема її мальовничим куточком – Пороссям.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар