середу, 10 травня 2023 р.

Держава UA Гетьмана Скоропадського


Павло Скоропадський - одна з найважливіших і до кінця «не прочитаних» постатей ХХ століття. Гетьману не судилося побудувати суверенну незалежну державу. Але його спроба, Українська Держава 1918-го, - це цікавий історичний феномен, вивчення якого дає ключі до розуміння, чому Скоропадському не вдалося втілити свій задум в життя і чому нам так важко закінчувати розпочату ним справу сьогодні.

Підбірка літератури про останнього гетьмана України   - джерело для аналізу його здобутків, помилок і трансформації політичних переконань. Відтак це повна картина переломної історичної доби, уроки якої нам необхідно засвоїти.

Скоропадський П. Спогади 1917-1918 (Український переклад) /  Павло Скоропадський. -  Наш Формат, 2022. - 456 с.

Йшов четвертий рік світової війни. Втомлений подіями генерал-лейтенант російської імператорської армії Павло Петрович Скоропадський, нащадок старовинної старшинської фамілії, ще не знав, що стане гетьманом незалежної Української Держави.Епоха змін, яку самовбивчо наближали революціонери всіх мастей, перетворилася на апокаліпсис, війну всіх проти всіх, але Скоропадському стало духу взяти на себе невдячну ношу державного будівництва. Спроба закінчилася цілковитим і очікуваним провалом, але окремі починання гетьмана дотривали до наших днів.У цих пронизливих спогадах постають буремні роки революції і громадянської війни та особиста драма Скоропадського, який за влучними словами Вячеслава Липинського, став українцем, тільки переставши бути гетьманом.

Литовченко О. Принц України/ Олена Литовченко, Тимур Литовченко: Х. -  Фоліо, 2017. –

316 с.

23 лютого 1957 року в Кремлі святкували не тільки День Радянської армії та Військово-морського флоту - політична еліта СРСР мала значно більш ґрунтовний привід для святкування: адже цього дня в Лондоні за загадкових обставин помер гетьман у вигнанні Данило Скоропадський, син гетьмана Павла Скоропадського. Особливо з цього радів радянський генсек Микита Хрущов. По-перше, тому, що ніяких гетьманів в Україні більш ніколи не буде, а по-друге - шлях до укладання повномасштабної торговельно-економічної угоди з Великою Британією відтепер був відкритий. То хто ж такий був Данило Скоропадський? І  що ж все-таки сталося 60 років тому?..

Михайлова О. Павло Скоропадський: «Крім негідників, усі підуть за мною»/ Ольга Михайлова .- К. : Парламентське видавництво,  2018. -  368 с.

Книга Ольги Михайлової «Павло Скоропадський: «Крім негідників, усі підуть за мною» присвячена політичному, військовому і державному діячеві, Гетьману Української Держави Павлу Скоропадському (1873–1945). Становлення політичного світогляду цього державника доби Української революції та його перетворення на лідера українського консервативного руху показано в світлі сучасної політичної теорії, на матеріалі історичних досліджень та автентичних відгуків сучасників.



Савченко В. Павло Скоропадський / Віктор Савченко.- Х.: Фоліо. – 2019. -  128с


Павло Скоропадський (1873- 1945) - останній гетьман України, діяльність якого пов’язана з бурхливими подіями епохи громадянської війни. Він активно сприяв розвитку економіки, науки, культури та освіти в Україні, виступав за відродження гетьманської держави. Проте його боротьба за вільну Україну позначена багатьма трагічними подіями. Лев Троцький називав Скоропадського українським Бонапартом, генерал Денікін — другим Мазепою. Ким же він був насправді? Відповідь на це запитання допоможе знайти книжка, при написанні якої автор використав архівні матеріали, документальні джерела, спогади учасників подій.

Українська Держава (Гетьманат). Серія карт «Українська революція 1917-1921рр.». – К.: ТОВ «Українська Картографічна Група»,  2019

Карта серії – «Українська Держава (Гетьманат)» – висвітлює час від Гетьманського перевороту у квітні до переходу влади до рук Директорії УНР у грудні 1918 р. Видання містить основну та п’ять додаткових карт, численні оригінальні ілюстрації (серед них тогочасні українські гроші та державні печатки) та багату текстову інформацію. Завдяки долученню до проекту провідних науковців з даної проблематики, Інституту історії України НАН України видання відповідає найновішим здобуткам історичної науки. Тут також вміщено репродукцію оригінальної карти України 1918 р., яка була надрукована у Відні картографічним видавництвом Frejtag&Berndt.



Останній гетьман. Незавершена подорож…/ Українська

культура. – 2018. - №5-6. – С.1-70

Спеціальний випуск двомовного україно-німецького журналу «Українська культура»  у співпраці з Національним газетно-журнальним видавництвом  є важливою складовою проекту «Останній гетьман. Незавершена подорож…», до якого  увійшов також  трейлер однойменного  документального фільму, присвяченого «німецькому» періоду життя і діяльності творця Української Держави Павла Скоропадського та художній виставковий проект «Останній Гетьман. Сучасні візії»

Скринченко В. Павло Скоропадський, останній лицар гетьманщини /Володимир Скринченко // Всесвіт – 2018. –№ 3. – С.7-8

«..Серед країн, що виникли на уламках Російської імперії, вона єдина змогла забезпечити спокій та лад, сталу економіку й фінанси. На міжнародній арені Українська держава здобула широке визнання, але найбільших досягнень вона домоглась у сферах культурного будівництва. Як глава суверенної держави гетьман вважав за необхідне мати в Україні Національну академію наук та університети, бібліотеки, театри, цілу мережу українських шкіл. Вагомість постаті гетьмана Скоропадського, певно, у тому, що його зусиллями була вписана гідна сторінка в історію українського державотворення..»


Терещенко.Ю. Чи був Павло Скоропадський федералістом? : Як утворився один із негативних міфів про діяльність гетьмана / Юрій Терещенко // Український тиждень. – 2018. - №47. – с. 28-30

«Ставити питання, був чи ні Скоропадський прихильником федерації з Росією, що пов’язують насамперед із так  званою федеративною грамотою, потребує ширшого трактування політичної позиції гетьмана, чого, звичайно, не роблять його опоненти. Від початку політичної діяльності та до появи цього документа Павло Скоропадський ніде не виявляв себе як прихильник федерації. Навпаки, він не раз висловлювався про життєвість перспектив і розвиток української державності. Попри застосування тієї чи іншої термінології на означення майбутнього Української Держави, Скоропадський будував реальні установи, які визначали сутність державницького існування самостійної України.»

 

Немає коментарів:

Дописати коментар