понеділок, 7 червня 2021 р.

Крім нас ніхто планету не врятує

Почнати з себе 

1. Відмовитися від поліетиленових пакетів – екологічно та економічно

Близько 5 трильйонів поліетиленових пакетів споживаються у світі щороку, близько 10 мільйонів - щохвилини. 

Що зробити?

Просто зменшіть їх споживання. Наприклад, в магазині замість них можна використовувати багаторазові торбинки. Це не тільки зменшить кількість споживаного вами поліетилену, а й допоможе заощадити.

2. Відмовитися від одноразових пляшок та посуду

Лише 9 відсотків усіх пластикових відходів, які були коли-небудь вироблені, були перероблені. 

Що зробити?

Замість того, щоб купувати воду у пластикових пляшках, можна придбати пляшку багаторазового використання і носити воду з собою. Замість одноразового посуду – звичайний.


3. Бути енергоефективним у побуті

Глобальні викиди вуглекислого газу при виробництві енергії у 2017 році зросли до 32,5 гігатонн, встановивши рекорд. А поліпшення світової енергетичної ефективності у 2017-му різко сповільнилося.

Що зробити?

Вдень по-максимуму використовуйте ресурси природного світла. Коли вже вмикаєте світло ввечері, робіть це тільки там, де це необхідно Використовуйте енергозберігаючі лампи – вони служать довше і споживають менше енергії, ніж звичайні. Особисто я восени та взимку ще люблю свічки – і електроенергію економить, і романтично.Не грійте в чайнику більше води, ніж потрібно. Замість того, щоб сильніше увімкнути опалення, можна вдягти улюблений светр.

4. Обирати найбільш екологічній транспорт

Типовий легковий автомобіль викидає приблизно 404 грами вуглекислого газу на милю (1,6 км). Протягом року середньостатистичне авто викидає 4,6 тонн вуглекислого газу. 

Що зробити?

Можна їздити на роботу на громадському транспорті. А ще краще - на велосипеді або більше ходити пішки. 

5. Економити воду

Свіжа, чиста вода – це обмежений ресурс, ситуація з яким наступна: 2.1 мільярди людей у світі не мають доступу до безпечної питної води. 

Що зробити?

Економити воду, насправді, не так важко. Замість ванни, можна прийняти душ. Вимикання води, поки ви чистите зуби два рази на день, може зберегти 30 літрів води на день – а це 900 літрів на місяць.

6. Купуйте менше та не викидайте

Досить часто стається так, що речі, які ми купуємо, стають нам невдовзі непотрібними.

Що зробити?

Щоб зменшити кількість сміття, організуйте “кругообіг речей в природі”, виставивши непотрібні меблі, речі побуту або книги, їй підберуть ті, хто їх потребує.

7. Сортувати сміття і віддавати на переробку

Замість того, щоб скло, пластик та папір опиниляся на полігоні чи в океані, вони можуть бути перероблені на інші продукти. 

Що зробити?

Віддавати на переробку можна такі речі як папір, батарейки, пластик, скло та багато іншого. Але пам’ятайте, що не весь пластик та не весь папір можна віддавати до спеціальних пунктів, а батарейки, побутові прилади та комп’ютерну техніку треба утилізувати особливим чином. Про це все ви зможете дізнаєтеся, знайшовши спеціальні позначки в інструкції чи на самому, наприклад пластиковому, предметі.

Джерело:

https://ukrainian.voanews.com


Немає коментарів:

Дописати коментар