середу, 9 червня 2021 р.

Дружба по цеху або що спільного в Гоголя з Пушкіним


Неизвестный художник. Пушкин у Гоголя, хромолитография, издание Сытина

З юних років ми дізнаємося, що існують близькі люди, з якими приємно та цікаво, які дотримують обіцянок і в усьому допомагають. Ім’я цим людям – друзі.  Саме їм присвячене сьогоднішнє свято – Всесвітній день друзів.

Цікаво дізнаватися про характер чи оточення тих, хто вже нічого не може  розказати про своє минуле, наприклад про наших рідних або визначних особистостей минулих епох. Можливо ви здивуєтеся, але Автор роману «Великий Гетсбі»  Френсіс Скотт Фіцджеральд  і майбутній лауреат Нобелівської премії Ернест Хемінгуей  мали дружні стосунки. Незважаючи на відмінності в способі життя, мисленні і прагненнях, вони зуміли швидко подружитися. Фіцджеральд допоміг Хемінгуею опублікувати його твори, проте незабаром їх дружба почала валитися в міру того, як Хемінгуей ставав відомим, а Фіцджеральд, навпаки, втрачав свою популярність. Між письменниками почалося суперництво, яке вкрай погубило їх дружбу. У своїх листах друзям Фіцджеральд писав, що дружба з Хемінгуеєм - «одна з найяскравіших сторінок в моєму житті».

А ось ще одна пара друзів: Джон Рональд Руел Толкін і Клайв Стейплз Льюїс. Перша зустріч двох англійських письменників відбулася в 1926 р на зборах англійського факультету в Мертон-Коледжі. Спочатку вони ставилися  один до одного дуже насторожено, але незабаром стали хорошими друзями, якими залишалися протягом двадцяти років. У Толкіні Льюїс знайшов цікаву, дотепну й освічену людину, яка була переконаним християнином, і завдяки йому Льюїс повернувся в лоно церкви. Хоча і не зовсім так, як хотілося б самому Толкіну, який, будучи лютим католиком, не надто прихильним до протестантів та їх світогляду. Саме релігійні відмінності, швидкозростаюча популярність автора «Хронік Нарнії» і нові друзі Льюїса, до яких Толкін його ревнував, послужили причинами того, що з середини 30-х років дружба між письменниками почала вщухати.

Трумен Капоте і Харпер Лі. Капоте був сусідом і другом дитинства письменниці, відомої сьогодні світу завдяки своєму роману «Убити пересмішника». Дружба двох великих письменників почалася, коли їм було по шість років, і тривала аж до смерті Капоте в 1984 г. Не раз у своїх творах друзі наділяли героїв якостями один одного. Так, Капоте став прототипом для маленького хлопчика Ділла Харріса в вищезгаданому романі Харпер Лі. Капоте теж вивів Лі в своїх творах, наприклад, в романі «Інші голоси, інші кімнати» - в образі Айдабел Томпкинс.

І нарешті, Олександр Сергійович Пушкін і Микола Васильович Гоголь. Дружба Гоголя і Пушкіна - високий зразок творчого спілкування двох великих письменників. Пушкін був на десять років старшим за Гоголя. Зустрілися вони, коли Пушкіну було 31 рік, а Гоголю - 21. Великий поет був дуже вибагливий на знайомства, а похвалитися дружбою з ним могли дві-три людини. Гоголь виявився для нього подарунком долі. «Маленький скарб» - так назвала Гоголя одна з подруг Пушкіна, красуня Смирнова. До моменту знайомства у Гоголя вже була готова перша частина «Вечорів на хуторі біля Диканьки». Пушкін написав на неї прекрасну рецензію. Він високо оцінив майстерність автора повістей, їх художню своєрідність, Пушкін відчув у Гоголя такий талант, який все спокутував. Як відомо, він подарував Гоголю сюжет майбутньої відомої комедії «Ревізор». «Втім, - говорив поет, - я не написав би краще. У Гоголя безодня гумору і спостережливості, яких в інших немає ». Пушкін подарував Гоголю задум ще одного твору - знаменитої поеми «Мертві душі».

У кожного, наче в планет, є свій супутник, а може й кілька – одна з найвірніших та найдорожчих людей чи просто хороші знайомі, але ті, хто надихають на звершення, стають опорою і втіхою. Відносини Гоголя і Пушкіна - приклад безкорисливої творчої дружби двох великих письменників, коли старший, вже відомий письменник, гідно оцінює талант молодшого, щиро намагається допомогти йому знайти свою дорогу в літературі, а молодший, схиляючись перед генієм старшого, глибоко розуміє і оцінює його творчість. 

Бажаємо нашим читачам ніколи не знати недостачі такої важливої в житті дружньої підтримки. Не забувайте, що навіть справжню дружбу потрібно живити і власними зусиллями. Тож бажаємо всім друзям хороших стосунків з оточуючими та гарного настрою!

Джерела: https://libr-universalka.blogspot.com, 

https://www.liveinternet.ru/users/2010239/post452759878/


Немає коментарів:

Дописати коментар