понеділок, 14 червня 2021 р.

Батько українського бестселера, містик та літературний велетень


«Його книжки читають і за написаними ним історіями знімають художнє кіно.
Українському письменникові Василю Шкляру 10 червня виповнюється 70 років. Шкляра називають «батьком українського бестселера», а про його роман «Залишенець. Чорний Ворон» чули усі, його читають солдати на фронті. За цей роман Шкляра нагородили Шевченківською премією, але він відмовився, і тоді його шанувальники самі зібрали йому «народну премію»*.

Василь Шкляр пише про сьогодення, минуле та майбуття нашої країни. Його герої надзвичайно близькі та знайомі. Вони змагаються, борються не шкодуючи власного життя, попри все, перемагають.

Трохи про громадську позицію та художнє кіно.

У 2009 році виходить найвідоміший роман Шкляра «Залишенець. Чорний Ворон».

За цей роман у 2011 році Василя Шкляра визнають лауреатом Шевченківської премії.

Шкляр відмовляється від премії, заявивши, що у такий спосіб висловлює свій протест із приводу того, що Міністерство освіти України очолює, за його словами, «українофоб Дмитро Табачник».

Юрій Андрухович запропонував зібрати 280 тисяч гривень для автора історичного роману «Залишенець. Чорний ворон» на знак шани до його творчості.

«Народну Шевченківську премію – «Залізний Мамай» Василеві Шкляру вручили у квітні 2011 року у Холодному Яру – біля пам’ятника на місці останнього бою отамана Василя Чучупаки.

Лауреат подякував і сказав, що зібрані громадянами кошти пішли на створення художнього фільму за романом «Чорний ворон».

У 2011 році Шкляр створив Міжнародну благодійну організацію «Фонд Василя Шкляра. Холодноярська Республіка».

Фільм почали знімати уже після початку агресії Росії. В український прокат стрічка вийшла у грудні 2019 року

Також у цей час Василь Шкляр написав і видав романи «Маруся» (2014), збірку «Чорне сонце» (2015), «Троща» (2017), «Характерник» (2019).

Шкляр – лауреат багатьох літературних премій, зокрема: «Золоте перо», «Золотий Бабай», «Коронація слова», «Спіраль століть», міжнародна премія в жанрі фантастики у номінації «За найкращу україномовну фантастику», Всеукраїнської літературної премії імені Василя Симоненка,

Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Коцюбинського в номінації «Художня література» за роман «Характерник»

Запрошуємо до бібліотеки-філії №8 для знайомства з видатним письменником-сучасником.

Джерела: 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар