середу, 10 березня 2021 р.

Вшануємо здобуток співця української нації


Щовесни, коли тануть сніги,
І на рясті просяє веселка,
Повні сил і живої снаги
Ми вшановуєм пам'ять Шевченка.

Цього дня відійшов у вічність Тарас Шевченко 
 поет, художник, мислитель, духовний провідник українців. Багаторічне заслання, душевні переживання і хвороба призвели до передчасної смерті Тараса Шевченка (1814–1861) – великий поет пішов з життя у Санкт-Петербурзі, йому тільки-но виповнилося 47.
10 березня 1861 року він помер у будинку Академії мистецтв, де проживав останні роки. 
Як згадували потому сучасники, майже всю ніч з 9 на 10 березня Шевченко сидів у ліжку, спираючись на нього руками: сильний біль у грудях не давав йому лягти. Він то запалював, то гасив свічку, але до людей, які були внизу (Саєнка та Єфимова) не звертався, не хотів їх турбувати. О п’ятій годині ранку він попросив чаю, Єфимов поставив самовар, і Саєнко поніс йому склянку чаю з вершками. «Прибери ж ти тепер тут, – сказав Тарас Григорович, – а я зійду вниз». Він ніби відчув себе краще і хотів попрацювати. Художник рвався до улюбленої праці, спішив узятися до незакінченої гравюри. Він став спускатись по гвинтових сходах у майстерню, але раптом охнув і впав. Серце перестало битися…
12 березня його було поховано на Смоленському кладовищі у Петербурзі, а в травні, за заповітом, тіло Шевченка було перевезено в Україну і поховане у Каневі на Чернечій горі.
Мабуть найліпше про Шевченка сказав Іван Франко: «Він був сином мужика і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури. Десять літ він томився під вагою російської солдатської муштри, а для волі Росії зробив більше, ніж десять переможних армій. Доля переслідувала його в житті скільки могла, та вона не зуміла перетворити золото його душі в іржу, ані його любові до людей – в ненависть і погорду, а віри в Бога – у зневіру і песимізм… Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і всерозквітаючу радість, яку в мільйонів людських сердець все наново збуджуватимуть його твори. Отакий був і є для нас, українців, Тарас Шевченко».
https://www.ukrinform.ua/
https://www.jnsm.com.ua/h/0310M/

Немає коментарів:

Дописати коментар