понеділок, 22 березня 2021 р.

5 міфів про людей з синдромом Дауна


Всесвітній день людини з синдромом Дауна (World Down Syndrome Day) відзначається щорічно 21 березня.
Кажуть, що людям з синдромом Дауна властиві статева агресія, неадекватна поведінка, часта зміна настроїв – від благодушності до люті, але це глибока помилка. Навпаки, люди з синдромом Дауна здатні показати приклад щирої любові, оскільки вони милі і доброзичливі. Але у кожного – свій характер і настрій, як і у звичайних людей. Ми не знаємо злочинів, скоєних людьми з синдромом Дауна.

Звичайно, у деяких з цих людей бувають певні захворювання (вада серця, наприклад), але говорити про «невиліковну хворобу Дауна» абсолютно некоректно. Перш за все тому, що це не хвороба, а генетичний стан, який визначається наявністю в клітинах додаткової хромосоми. Зайва, 47-а хромосома, зумовлює появу ряду фізіологічних особливостей, внаслідок яких дитина повільніше розвивається і пізніше своїх ровесників проходить загальні для всіх дітей етапи розвитку. Люди з синдромом Дауна не є хворими: вони не «страждають» від синдрому Дауна, не «уражені» цим синдромом і не «є його жертвами».

За статистикою, одна дитина з 700 немовлят з’являється на світ з синдромом Дауна. Це співвідношення однакове в різних країнах, кліматичних зонах, соціальних прошарках. Воно не залежить від способу життя батьків, їхнього здоров’я, шкідливих звичок, харчування, кольору шкіри або національності. Хлопчики і дівчатка з синдромом Дауна народжуються з однаковою частотою. Батьки при цьому мають нормальний набір хромосом.
Пропонуємо вам дізнатися найпоширеніші міфи про цей синдром та спростувати деякі з них.

Міф 1. Синдром Дауна – рідкісний стан.

Насправді все навпаки: це найчастіша хромосомна аномалія, яка зустрічається в медицині.

Міф 2. Синдром Дауна – спадкова хвороба.

Лише 1% всіх випадків синдрому Дауна мають спадкову причину.

Міф 3. Більшість дітей з синдромом Дауна народжується від зрілих батьків.

Насправді, більшість дітей з синдромом Дауна народжується від матерів віком до 35 років. Хоча після 35 років шанси народити дитину з синдромом підвищуються.


Міф 4. Всі люди з синдромом Дауна мають серйозні інтелектуальні ушкодження.
Більшість людей з синдромом Дауна мають легкі або середнього ступеня інтелектуальні відхилення.Вони можуть успішно займаються спортом або мистецтвом та навчатись у школах разом з дітьми без особливостей.

Міф 5. Люди з синдромом Дауна не здатні піклуватись про себе.

Такий же міф, як і попередній. Світ знає купу прикладів, коли такі люди не лише піклуються про себе, але й мають успішне життя.

В Україні людей із синдромом Дауна можна зустріти на роботі в супермаркетах.

Вони розставляють товари, працюють в кафетерії та пекарні.

Вони можуть піклуватись про себе самі: готувати їжу, прибирати, самостійно їздити в транспорті.

На першому фото  – Модель Меделін Стюарт, на другому – акторка, спортсменка і адвокат Паула Саж. Першим ресторатором  синдромом Дауна став успішний і відомий Тім Харріс (третє фото). Його заклад "Tim’s Place" неофіційно називають найбільш дружнім рестораном у світі!

Інна Храбуст

Джерела:
https://life.pravda.com.ua/society/2019/03/21/236168/
http://caritas.ua/news/syndromom-dauna-mify-ta-pravda/
http://ivannapekelnik.blogspot.com/2018/11/blog-post.html

Немає коментарів:

Дописати коментар