четвер, 23 вересня 2021 р.

23 вересня - Міжнародний день мови жестів. Жести - незмінні супутники наших слів і емоцій. Однак вони так само несуть оточуючим приховану інформацію, яку ми подаємо несвідомо. Вивчивши уважно психологію жестів можна без праці «читати думки» наших друзів і знайомих, розуміти їх приховування почуття, а так само вже усвідомлено подавати іншим людям знаки. Саме жестам, а не словам, варто вірити при спілкуванні з людиною. Адже нерідко вони видають в нас те, що ми так наполегливо намагаємося приховати. Наприклад, обманщика або просто не зовсім щирого співрозмовника викриє постійне дотик пальцями носа. Психологи пояснюють цей популярний жест тим, що коли ми брешемо, у нас дійсно свербить ніс. Наказати своєму тілу «мовчати» неможливо - точно так само, як контролювати роботу шлунка або нирок. Якщо взяти всю інформацію, яку ми повідомляємо співрозмовникам, за 100%, то на словесний спосіб доведеться максимум 7%. Понад сорок займають інтонації і гучність голосу, більше 50% - міміка і жестикуляція. Деякі загальноприйняті в одній країні жести можуть розумітися в інший з точністю до навпаки. Зведені в колечко великий і вказівний пальці - тобто, «ОК» по-американськи, - може серйозно образити француза. Адже у Франції цей жест означає не що інше, як «нуль без палички». Японець буде думати, що ви хочете попросити у нього грошей, а бразилійка взагалі вліпить вам ляпас, так як цим жестом ви натякнете їй на місце, звідки ми всі з`явилися на світло. Саме в Бразилії одного разу осоромився президент США Ніксон, коли ще з трапа літака привітав зустрічала його натовп не одним, а відразу двома «океямі». І при цьому сліпуче посміхався.
У деяких жестів є цілком конкретні «автори». Знамениту «козу», без якої не обходиться жоден рок-концерт, принесли в маси музиканти групи «Кісс», «Джудаст Пріст» та інші ветерани року. Психологія пояснює ще одну цікаву деталь - мова жестів ми вловлюємо на підсвідомому рівні і реагуємо на нього так само на рівні підсвідомості. Навчившись правильно тлумачити психологію жестів рук, тіла, а так само міміки можна не тільки дізнатися що на думці у вашого співрозмовника, але і керувати ним.
ПСИХОЛОГІЯ ЖЕСТІВ ЧОЛОВІКІВ Кому з жінок не
хотілося б хоч раз зазирнути в голову чоловікові, який їй подобається ?! «Що ж він думає про мене?», «Що означає цей погляд?», «Цікаво, а я йому подобаюся або навпаки?». Насправді, дізнатися про його почуття допоможе психологія жестів - залишилося тільки навчитися розуміти значення цих самих жестів. Ось кілька прикладів: якщо ви помітите, що чоловік під час розмови з вами повторює ваші жести або вашу позу, можливо навіть ваші слова - це вірна ознака того, що ви йому подобаєтеся; якщо чоловік бажає привернути увагу до себе, він починає поводитися шумно, голосно сміятися, жартувати, жестикулювати. Хоча, існують і такі чоловіки, які навпаки відсторонюються від компанії. У будь-якому випадку така поведінка розраховане на те, щоб привернути вашу увагу. Це вірно і по відношенню до жінок; якщо чоловік у вашій присутності постійно смикає гудзик, наприклад, на сорочці, то застібаєте її, то розстібає, значить, ви йому виразно подобаєтеся і своїми діями, він хоче приховати нервову напругу.
ПСИХОЛОГІЯ ЖЕСТІВ ЖІНОК Жінка поправляє волосся або прибирає їх з лиця. Здавалося б, що тут такого? Однак, це свого роду заклик, на який чоловіки реагують безвідмовно. Ще один, здавалося б, невинний жест - жінка відкидає голову назад під час спілкування з чоловіком, як би поправляючи волосся. Однак мета цього жесту - продемонструвати свою витончену шию і привернути увагу чоловіка.


Немає коментарів:

Дописати коментар