середу, 22 вересня 2021 р.

Відлуння партизанської слави

22 вересня 2001 року, в день 60-ї річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни, у нашій країні вперше відзначався День партизанської слави. Свято партизанської слави встановлено в Україні на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, увічнення їхньої пам'яті....

Це – державне визнання внеску народних месників у велику Перемогу над нацизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі. Це – «свято людей сильних духом і з чистою совістю, які не шкодували життя для перемоги над ненависним ворогом».

Перші загони партизанів з’явились в Україні восени 1941 року під Черніговом та Сумами під керівництвом Миколи Попудренка та Сидора Ковпака. 

Майже 30 тисяч учасників руху опору загинуло або потрапило в табори смерті. Дії партизанських загонів та підпільних організацій у роки Великої Вітчизняної війни нанесли непоправні збитки живій силі, інфраструктурі та техніці противника.
Криштопа О. Бій під гурбами //  Олег Криштопа, Андрій Охрімович. Україна. Загартована болем. Тисяча років самотності.– Х.: КСД, 2015– С.400 – 421.

Україна в Другій світовій війні : погляд з XXI ст. : в 2 кн. – К. :
Наукова думка. – Кн. 1. – 2010 ; Кн. 2. – 2011.


Війна і міф. Невідома друга світова/
 за заг.ред. О. Зінченка.
  
Х.: КСД, 2016.
  

 

Криштопа О. Бій під гурбами
У цьому параграфі йдеться про операцію проти українських повстанців. Описується яку вони мали зброю пропаганди, підпільні друкарні, НКВС та чекістів, які розбудовували у лавах повстанців агентурну сітку і деталі жорстокого бою

Війна і міф. Невідома друга світова

У міфові 28 "Червоні партизани - народні месники" розвінчується нав'язана нам думка, що всі партизани є народними месниками, що мстили гітлерівцям і дбали про цивільне населення. У міфові 29 "Справжніми" партизанами були тільки радянські партизани" розвінчується думка, що радянські партизани свої, а решта фашисти. Про те, як сприймалися більшістю українців формації типу ОУН та УПА та як діяла радянська пропаганда можете прочитати у цій книзі.

Україна в Другій світовій війні : погляд з XXI ст.
Створені перші загони бандерівських партизанів став Днем заснування УПА. Книга містить інформацію, яка досліджує те як формувалися повстанські організації, їх боротьбу проти окупаційного режиму Німеччини та її союзників, про створенн Української Головної визвольної Ради, буротьбу між УПА та радянськими партизанами 1943-1944 рр, між УПА і Червоною армією та НКВС тощо.

Стяжкіна О. Щоденник партизанки: смерть як виправдання// Олена Стяжкіна. Стигма окупації: Радянські жінки у самобаченні 1940-х років. – К.: ДУХ І ЛІТЕРА, 2019. – С. 79-171

Чайка І. Відлуння партизанської слави/
Іван Чайка // Громадська думка– 2021– 17 верес.–  С.8


.

   Стяжкіна О. Щоденник партизанки: смерть як виправдання

Як формувалися рухи опору, скільки було радянських партизанів та скільки підпільників діяло у різний час. Ким було влаштовано мобілізацію до партизанських рядів і навіть канон пропагандованої партизанки-мучениці знайдете у 2 розділі цієї книги, а також познайомитеся зі схемами, стратегіями поведінки та листами зі щоденника партизанки Поліни Губіної. 

Чайка І. Відлуння партизанської слави

Стаття  Івана Чайки, партизана європейського антифашистського опору про  неоціненний внесок у наближення Великої Перемоги над фашистами та їх союзниками. Важкі спогади про бомбардування Білої Церкви в 1941 р. і нелюдські випробування, катування  та розстріли мирного населення та військовополонених. На Білоцерківщині функціонував партизанський загін "Сокіл" на чолі з І. Крижанівським. Наводяться люкації місцевих партизанських формувань.

Немає коментарів:

Дописати коментар