пʼятницю, 10 вересня 2021 р.

10 вересня - Всесвітній день запобігання самогубствам


Суїцидальні думки можуть бути присутні у людей, які переживали чи переживають психотравмуючу подію або ж перебувають у стані депресії та інших важких психічних станах. Украй необхідно відкрито говорити про те, як розпізнати ознаки суїцидальної поведінки, та що робити родичам та близьким людей у таких станах.

ЯК РОЗПІЗНАТИ ПОТЕНЦІЙНОГО САМОГУБЦЯ І ДОПОМОГТИ ЙОМУ

Ознаки – індивідуальні

Перш за все, варто пам’ятати, що усе індивідуально та у кожної людини можуть бути свої унікальні маркери суїцидальної поведінки.

людина страждає на депресію;

втрачає повагу до себе й інтерес до того, що раніше було йому дорогим;

песимістично ставиться до майбутнього;

активно завершує справи, пише заповіт, роздає цінні речі;

починає більше пити або вживати психоактивні речовини. Навіть алкоголь є депресантом та може посилювати депресивний стан

спить занадто мало або занадто багато;

виглядає стурбованим і неспокійним;

ізолюється від близьких;

відчуває сильні перепади настрою.

тунельне мислення (перманентний емоційний біль або депресивний стан, який вже надзвичайно важко переносити, людина «ходить по колу» та не бачить виходу.

людина говорить або пише у соцмережах про суїцидальні бажання.

спроби самогубства в минулому

фізичні маркери. Це емоційне страждання, зміна ваги та проблеми зі сном.

самоушкодження

нерозсудлива поведінка без самозбереження

погрози накласти на себе руки

Більшість таких маніпуляцій є неусвідомленими та часто являють собою завуальований крик про допомогу. У нашій культурі, на жаль, не прийнято просити про допомогу прямо, тому часом люди задовольняють цю потребу «обхідним шляхом».

ЯК ПОВОДИТИСЯ БЛИЗЬКИМ У СИТУАЦІЯХ, КОЛИ Є ПІДОЗРА, ЩО ЛЮДИНА МОЖЕ СКОЇТИ СУЇЦИД

Розпитувати про майбутнє і минуле, прив’язки у теперішньому (близькі люди, партнер/партнерка, діти, улюблена робота, хобі тощо).

Акцентувати на існуванні допомоги, поясніть, що ця людина  не сама та може розраховувати на допомогу та підтримку.

Сховайте небезпечні предмети

Будьте поруч

Дуже важливо вислуховувати людину, але утримуватись від оцінок та порад без запиту самої людини. Емпатія, віддзеркалення, розповідь про свій подібний досвід (але без перетягування уваги на себе) – це те, що може допомогти. Наприклад, «Я чую, що тобі зараз важко», «Співпереживаю тобі», «Мені знайомі ці думки,я переживав(ла) подібне, це й справді важко»). 

Пробуйте різні підходи

Переконайте звернутися по фахову допомогу

Переконайте людину звернутися до спеціалістів (психіатра/психолога), дайте номер телефону кризової служби емоційної підтримки. Саме спілкування із незнайомою людиною часом муже бути комфортнішим та результативнішим ніж із представником із найближчого оточенням, та стати першим кроком у пошуку допомоги. Це відомий «ефект попутника».Таким чином, потенційний самогубець побачить, що допомога – реальна.

Не беріть на себе надмірну відповідальність


Водночас, не варто перебирати на себе відповідальність за життя іншої людини, щоб захистити себе від травматичних переживань. 

20 млн. осіб щороку здійснюють невдалі спроби суїциду, що тягне за собою психологічні наслідки як для самого самогубця, так і мінімум, для шістьох осіб у його оточенні.

Необхідно пам’ятати, що навіть якщо ви зробили усе можливе для порятунку близької людини, остаточний вибір лежить все одно на ній самій. Так, це може звучати жорстко, але це усвідомлення допомагає захистити себе від токсичного рівня почуття провини та самому не потрапити у групу ризику потім. 

Якщо ситуація критична, викликайте швидку.

Згідно рейтингу Центру з профілактики та контролю захворювань США (CDC) за 2016 рік рейтинг професій, представники яких найчастіше скоюють самогубства наступні:

фермери;

лісники;

лісоруби;

рибалки;

теслі;

шахтарі;

електрики;

будівельники.

Найнижчий рівень самогубств серед:

вихователів;

вчителів;

бібліотекарів.

Кажуть, освіта у сфері психології теж часто рятує життя та допомагає впоратися з багатьма психоемоційними проблемами. Тож читайте книги та дбайте про свій психоемоційний стан та стан своїх близьких. Памятайте, що людське життя – найцінніший дар, а Ви – важлива частина Всесвіту, комусь допомагаєте, когось надихаєте, а для когось означаєте все.

Джерела: https://www.5.ua/, https://bezbroni.net

Немає коментарів:

Дописати коментар