середу, 17 лютого 2021 р.

Небесна Сотня – подвиг українського цвіту


 …Герої не вмирають. Просто йдуть

з Майдану - в небо. В лицарі - зі смерті.

Пливуть човни. Пливуть човни. Пливуть…

Героєм слава - вписано у серці.

                                           Мар’яна Савка


Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі..

Пропонуємо підбірку літератури , що допоможе  збереженню пам’яті про Майдан та його учасників.

«Люди Майдану. Хроніка»: фотоальбом
«Майдан вивів на авансцену української і світової історії нові українські обличчя, характери. І це вже були не лише «етнографічні», а й політичні українці. Ще ніколи так органічно не звучало суто бандерівське вітання «Слава Україні!» - «Героям Слава!» російською мовою… Це люди, які сміливо, на повний голос заговорили про вибір шляху і про по-новому відчуту свободу, відповідальність, самопожертву, самоорганізацію. Те, що нас об’єднує з вільним світом, до якого ми з боями прориваємось, - це відчуття спільних цінностей! Просто у нас колись вкрали ім’я і хотіли підмінити не лише історію, а й нашу долю. Нам набридло це терпіти, й ми вирішили її повернути. Запам’ятаймо цей час у образах… Саме тому фотоальбом має назву «Люди Майдану. Хроніка». Я відчуваю особливу гордість за фотокореспондентів і журналістів «Дня», які творили цей альбом, бо вони також були в епіцентрі подій, були Людьми Майдану», - пише у своєму вступному слові до фотоальбому Лариса Івшина, головний редактор газети  «День»

  

«Майдан. Пряма мова» : усна історія Майдану

Від початку Революції Гідності минає 7 років, це нова сторінка української історії, період, який змінив і вплинув на мільйони життів громадян України, засвідчив новий етап боротьби за гідність кожного українця і збереження цілісності нашої держави - боротьби, яка не припиняється багато століть і триває нині. Аби зберегти пам’ять про ті події для прийдешніх поколінь і відтворити їхню хронологію, відчуття та сприйняття учасників та свідків Революції Гідності, з березня 2014 року науковці і музейники розпочали збирати артефакти, фольклор, спогади про Євромайдан. Національний музей Революції Гідності презентував першу книжку видавничої серії усних історій.  Книжка « Майдан. Пряма мова» є першою з трьох томів, у якій спогади учасників і свідків Революції Гідності подано майже без редакторського втручання з метою найточнішого документального передавання свідчень і характерів опитаних. Видання містить сканкоди, за допомогою яких можна слухати історії оповідачів у аудіоформаті.


Небесна сотня»: Книга-Реквієм

Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше - своє життя - заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. Герої цієї книги - звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні - заробітчани, науковці, підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та «воїнами світла». Ця книга була написана заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона - німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.

Марк Рудневич «Я з Небесної Сотні»

Це історія молодого українського письменника Марка Рудневича,  історія-розповідь дев’ятнадцяти річного юнака про своє життя. Детальна, відверта і надзвичайно насичена. У книзі описується останні сім днів життя хлопця. Перед читачем постає хлопець на ім’я Максим, який жив собі звичайним життям, яке не відрізнялося від тисяч інших життів таких же молодих людей, як і він сам. Він ходить в інститут, спілкується з друзями, стикається з добре знайомими кожному студенту проблемами. Звичайний хлопчина, нічим не кращий і не гірший за тисячі інших. Але чим далі ми з ним знайомимося, тим більше впізнаємо Селінджера Холдена Колфілда. От і наш герой є людина, яка шукала відповіді на свої запитання. І цей пошук привів хлопця на Майдан. Проте, в книзі Рудневича, шукач відповідей опиняється в дещо вигіднішому становищі. Селінджера запитання нікуди не привели, і завели його у якийсь глухий кут. А от Максим опиняється у тому місці, яке стане епохальним і змінить життя цілої країні. «Я з Небесної сотні» - унікальний твір, який не дасть забути славні, героїчні вчинки людей, які поклали на вівтар свободи своєї Батьківщини, ніщо інше як життя.

Світлана Терейковська « Небесна Сотня. Життєписи. Кн. 1»

Документально-публіцистичний мартиролог Героїв Небесної Сотні. Його створила Світлана Терейковська, педагог, волонтер, учасниця Революції Гідності. Книга вміщує 35 історій людей, які стали жертвами снайперських куль та тітушків у часи Революції Гідності, які віддали життя заради перемоги демократії. Книга містить маловідомі біографічні факти, спогади та свідчення, рідних, друзів, земляків. «Ці люди могли стати в майбутньому гордістю та славою нашої держави. Життєписи новітніх героїв України мають надихати на осмислення сенсу життя, пробуджувати активне прагнення позитивних змін, давати молоді взірці справжнього патріотизму та самовідданості», - говорить у передмові авторка книги.

Книги можна переглянути в читальній залі





Немає коментарів:

Дописати коментар