понеділок, 15 лютого 2021 р.

Прийшла громниця – зимі половиця


З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- день сонячний - рік буде врожайним;

- йде сніг і вдарили морози - весна буде пізньою, дощовою й холодною;

- потеплішало - весна буде такою ж;

- сніг дороги замітає - весна буде пізньою й холодною.

Сьогодні у християн східного обряду останнє велике свято зими – Стрітення. Воно є одним із дванадцяти найбільших після Великодня свят.

Повна й офіційна назва цього свята –  Стрітення Господа нашого Ісуса Христа. За Євангелієм, цього дня маленького Ісуса принесли в Єрусалимський храм для обряду посвячення Богу. Сталося це на сороковий день після Його народження. В храмі Богородицю з Немовлям зустрів старець Симеон, котрому було відкрито Святим Духом, що він не помре, поки не побачить очікуваного в Ізраїлі Месію («помазаника», «царя»).  За переказами, Симеон чекав на цю подію 350 років. Побачивши немовля Ісуса, він упізнав у Ньому Спасителя. Старець взяв Богонемовля на руки і передрік, що в цій дитині – спасіння для всіх народів. 

Сенс свята в тому, що прославляється «зустріч» Симеона з Богом – визнання того, що втілення Бога в людину було реальним. Свято відзначається на сороковий день після Різдва Христового і встановлене в IV столітті. В народі зі Стрітенням, яке ще називали Громницями, або Зимобором пов’язували надії на весну. Вважалося, що в цей день зустрічається зима з літом. З цього приводу казали: «Прийшла громниця – зимі половиця», оскільки «В цей  день лютий до березня приїхав». 

Джерела:

https://www.unian.ua/lite/holidays/15-lyutogo-2021-yake-sogodni-svyato-prikmeti-ta-imeninniki-shcho-sogodni-ne-mozhna-robiti-11318360.html

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/3189419-15-lutogo-pamatni-dati.html


Немає коментарів:

Дописати коментар