пʼятницю, 16 вересня 2016 р.

Любов до книги нас єднає

Літературна Україна. - 2016. - №35. - 15вересня
З 15-18 вересня у Львові відкрився 23-й Форум видавців. Заходи Форуму відбудуться у Палаці Мистецтв, Палаці Потоцьких та ще 60-ти локаціях міста – на проспекті Свободи, у музеї Шептицького, науковій бібліотеці ім.Стефаника, у відомих вишах, кафе та рестораціях.
Львівський Форум давно став форпостом відстоювання української культурної дійсності, ареною цивілізаційного протистояння тоталітарній несвободі і поневоленню думки.
            За 22 роки свого існування Форум перетворився на потужну платформу для інтелектуального діалогу між поколіннями, традиціями та ціннісними орієнтаціями.

            Переважна більшість видавництв взяли участь у форумі. Видавництво «Самміт –книга» планують близько тридцяти автограф-сесій та зустрічей з авторами.
            Видавництво «Український пріоритет» матиме три свої книго точки. Тут читачі матимуть змогу познайомитись з творами знаних літераторів та молоді. Зокрема, романами читачів порадують Шевченківські лауреати Василь Слапчук («Серед квітів і сяяння планет») та Григорій Штонь («Утікач»). Свій перший роман представить поет-закарпатець Василь Кузан. «Експрес-наречений», за словами видавця, стане бомбою в нашому часом сонному лицарстві. Представлено й збірку його поезій «Сингулярність».
            Дебютують у прозі також дві поетеси – Адель Станіславська з книжкою яскравих оповідань «Правда і кривда» й Таня П’янкова з провокативною повістю «Кролівна».
            Викликає цікавість гостросюжетний роман «STEK.Мережива життя» Ксенії Заставської (Одеса). Киянка Світлана Єременко дебютує з книгою «Терикони під літаком».
            Широко представлена українська поезія – це Шевченківський лауреат Анатолій Кичинський (Херсон), киянин Павло Вольвач, Володимир Шовкошитний та Станіслав Бондаренко, львів’янин Іван Гентош, подолянка Наталія Мазур, франківчанка Ольга Слоньовська, поет-атомник Олександр Обрій з Південноукраїнська. Книги історичного спрямування – «Армагедон на Майдані» Василя Базіва і «Руйнуймо міфи» Михайла Лукінюка, «Під омофором» Влада Наслунги. Видавці чекають ажіотажу навколо історичного дослідження киянина Олександра Фадєєва «Долітописна історія України», не залишив без новинок своїх шанувальників і Володимир Шовкошитний  (художньо-публіцистична повість «Я бачив»). Будуть і його історичні романи трилогії «Кров – свята»
 Книжкові презентації запланували: «Видавництво Старого Лева», «Смолоскип» та ін..
            Це був невеличкий екскурс у Львівський Форум видавців. Кого цікавить більш детальна  інформація, читайте: «Літературна Україна» за 15 вересня 2016р, ст.1-3, та газету «День» за 14 вересня 2016р., ст.6- 8
Саме на вихідні багато хто навмисно приїздить до Львова, щоб відвідати цікаві заходи з авторами, зануритися в літературну атмосферу. Помандрувала до Львова і наша колега Тетяна Ямінська. Враження від гостини читайте в наступному пості.

2 коментарі: