четвер, 16 березня 2023 р.

Добровольці, що творять українську історію


Насиченим , емоційним та  хвилюючим до сліз  був День інформації «Сила Нескорених» до Дня українського добровольця та Дня Національної гвардії України, що в перервах між тривогами   пройшов у бібліотеці-філії №5 для різних категорій читачів.

Що значить для нас ця памятна дата  національного календаря України? Яке місце посідає у нашому житті? Про це йшла мова в інформаційній годині «Слава нашим добровольцям!», під час якої користувачі дізналися про історію його виникнення, про те, що явище, якому воно присвячено, споконвіку супроводжує український народ – від часів Запорозької Січі, легіону Українських Січових Стрільців,  подій першої та другої світових воєн до буремних 2014 та 2022. Минуть віки, а їх пам’ятатимуть. Тих звичайних хлопців та дівчат, наших друзів, сусідів, просто знайомих, людей різних за фахом, які добровільно пішли на фронт. Пішли не по медалі й посади, не по маєтки й дорогі машини. Пішли захищати Україну, свою країну, нас із вами від ворога.

Подвигу тих, хто врятував країну, хто пройшов пекло найтяжчих бойових операцій була присвячена  книжкова виставка «Добровольці, що творять українську історію», на якій було презентовано книги, газетні та журнальні часописи про російсько-українську війну.

У наш час література про війну стала пульсом і рентгеном суспільства, найзворушливішою темою, якій вірять і яка віддзеркалює важкі й героїчні сторінки історії нашої держави. Тому користувачів різних категорій  зацікавив бібліографічний огляд « Добровольці – воїни світла». Це була розповідь про книги, написані безпосередніми учасниками війни, історії, які варто знати кожному. Літературні одкровення добровольців Романа Зіненка, Ігоря Михайлишина, Максима Кривцова, Гліба Бабича справили на слухачів неабияке враження.

Не обійшлося цього дня і без спогадів про незабутню презентацію книги Ігоря Михайлишина «Танець смерті. Щоденник добровольця батальйону «Донбас», що пройшла в бібліотеці за участю автора у 2020 році.

Музично-віршовану паузу заповнили активісти багатьох благодійних заходів на підтримку ЗСУ, учасники вокального ансамблю Академії пенсіонерів «Золота осінь»,у виконанні яких прозвучали патріотичні вірші та пісні. А безперечним хітом стала пісня – своєрідне магічне заклинання « Буде тобі, враже» на слова Людмили Горової (Лещук)

Підсилив сприйняття теми вдало підібраний мультимедійний супровід, тематичний відеоряд з об’єднуючою назвою: «Я – Українець! Я – Патріот»

Інтернет- користувачі бібліотеки мали змогу долучитися до заходу,  переглянувши віртуальну книжкову виставку « З війною на «ти», розміщену напередодні на блозі «Бібліопалітра» та у групі «LITERRA 5» мережі Facebook.

Наостанок заходу прозвучала пісня, у назві якої  - заповітна мрія кожного українця « В той день, коли закінчиться війна»





                                                             

Немає коментарів:

Дописати коментар