середу, 1 березня 2023 р.

Наша вулиця

Невеличка наша вуличка веде й до річки, й до центральної великої дороги.

З яких би далеких шляхів не поверталися ми – нас чекала рідна стежина, ступивши на яку, ми відчували, що нарешті вдома.

Чи несли ми у собі радість і перемогу або біль і гіркоту невдач, втрачені мрії, вона завжди вітала нас і в унісон нам дзвеніла або мовчала.

Ось хата славнозвісної Василівни, де завжди можна було знайти пораду усьому: як лікувати різними травами душу й тіло, пекти найсмачніші пироги.

А ось доглянутий будинок Максима Самійловича, його розум і роботящі руки шанувала вся вулиця, адже це був учитель від Бога.

На другій стороні вулиці жив викладач математики й фізики Леонід Йосипович, який ділився своїми знаннями. І не одна молода людина зобов’язана йому вступом до вишу і подальшою кар’єрою.

Шанувала наша вулиця легендарну бабу Галю – “моржиху”, бо обливалася і в холоді і в жару водою з криниці. Могла полегшити людські страждання; мала талант пізнавати людину, її сутність.

Багато чого могла розказати баба Настя, що мов “шпигун” ховалася у бур’янах, вистежуючи закохані пари. Цікавість переборювала ревматизм, який після такого “кіно” розгорався вогнем.

Неодмінно збирався натовп послухати дядька Сашка, який мав авторські здібності, і завжди був центром уваги.

На свята співала, танцювала , веселилася вулиця. 

А коли приходила біда…(в інші світи відходила людина) – проводжали гуртом, віддавали останню шану Людині з нашої вулиці. Сумувала й наша стежина, вкрита квітами й пелюстками, на які намагалися не наступати.

Йшов час. Народжувалися й помирали люди, будувалися кам’яні огорожі, які обступили суцільним муром нашу таку рідну вулицю, Які стали кордоном між людьми. Немає вже у криниці води, обміліли джерельця – природні, а також людські. 

Зникли непрохідні калюжі, не сваряться сусіди із-за розбитої дороги, бо, нарешті, дочекалися асфальту.

Але чому я так сумую за людьми, які стоять за низенькими непоказними тинами, вони привітно вітаються, голублячим поглядом проводжають, і знають, що ця вулиця навіки єднає нас.

Тетяна Володіна

Немає коментарів:

Дописати коментар