понеділок, 6 березня 2023 р.

Гімн - музика, що хвилює серце!

6 березня 2003 року Верховна Рада прийняла Закон «Про Державний гімн України», згідно з яким головною піснею країни стала композиція «Ще не вмерла України і слава, і воля». 

З  нагоди Дня Гімну України в  бібліотеці-філії № 5  відбулася година спілкування із учасниками академії пенсіонерів «Золота Осінь». 

Бібліотекар Вікторія Вітряк розповіла присутнім про історію створення українського Гімну.

Історія українського гімну розпочалася у 1862 році, коли поет і фольклорист Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна». У 1864 році його надрукували у львівському журналі «Мета», де поезію побачив  відомий композитор Михайло Вербицький. Твір справив на митця надзвичайно велике враження, тому  незабаром він написав до нього музику. Але вперше в якості гімну вірш зазвучав тільки у 1917 році. 

У період Української революції ці полум’яні рядки надихали у важких боях за незалежність із російськими загарбниками Героїв Крут, Січових стрільців. Пісня  лунала  22 січня 1919 року у виконанні хору  Кирила Стеценка  під час проголошення Акту Злуки між УНР і ЗУНР. 

Безумовно, звуки Державного Гімну викликають гордість, відчуття причетності до історії та сучасності своєї держави, бажання робити все можливе, щоб ця потужна урочиста мелодія частіше звучала як в Україні, так і за її межами.

У 1992 році музичну редакцію Державного гімну затвердила Верховна Рада України і внесла відповідні зміни до Конституції. У Законі зазначалося, що гімном вважається тільки перший куплет і приспів композиції, а першу строфу вірша «Ще не вмерла Україна» змінили на запропоновані Президентом України Леонідом Кучмою слова: «Ще не вмерла України і слава, і воля». 

Сьогодні наш гімн, як і 100 років  тому,  став символом незламності та боротьби за права «бути» на своїй  землі, бо “згинуть наші вороженьки, як роса на сонці. Запануєм i ми, браття, у своїй сторонці. Душу, тіло ми положим за нашу свободу, і покажем, що ми, браття, козацького роду.»

А читачі, у свою чергу, декламували вірші,  присвячені  Гімну та любові до Батьківщини. Також до уваги відвідувачів була презентована виставка історичної події «Ще нам, браття молодії усміхнеться доля…»  

Ми все здолаємо, витримаємо  і переможемо! Все буде Україна! 


Немає коментарів:

Дописати коментар