середу, 29 березня 2023 р.

Вистояли! Переможемо!


Оборона  Києва та Київщини в лютому - березні 2022 року стала, без перебільшення, подією світового масштабу. Росіяни сподівалися захопити Київ за 3 дні, зайти в центр і сказати, що все закінчено. Таким способом вони планували подолати внутрішній опір українців, деморалізувати нас і змусити перестати боротися. Окупанти не сподівалися, що українські воїни даватимуть таку гідну відсіч. Боротьба тривала трохи більше місяця. Протягом всього часу наші воїни мужньо боронили столицю та поступово звільняли окуповані села і міста навколо неї.  З кожним наступним звільненим населеним пунктом світ все більше жахався від того, що коїли загарбники на окупованих територіях…

Пропонуємо підбірку матеріалів до річниці визволення Київщини від російських окупантів.

Фонд краєзнавчої літератури бібліотеки №5 нещодавно  поповнився цікавим та актуальним виданням – новою книгою українського письменника-краянина  Віктора Євтушенка « Відрядження в пекло». Це розповідь про один день чергування бригади екстреної медичної допомоги під час російського вторгнення в Україну 2022 року. Дія відбувається в найгарячіший період окупації в місті Бородянці, що на Київщині. Бригада «екстренки», очолювана автором книги, замість евакуації біженців із захоплених територій, сама потрапила в лапи російських спецназівців…  Ось декілька відгуків від прихильників творчості відомого літератора:«Сьогодні мені пощастило прочитати Ваш спогад про "відрядження". Прояв мужності і віри» - Ірина Сколота«Дякую за книжечку! Читала на одному подиху і видихала тільки, щоб витерти сльози. Ця війна змусила нас пережити жахливі події, але завдяки цьому ми стали сильнішими» -Марина Колонюк.

Український письменник Андрій Кокотюха у своїй книжці

«Врятувати березень» на прикладі однієї родини відобразив трагічні події окупації Київщини в лютому - березні 2022 року.Головний герой книжки таксист Анатолій до останнього не вірив, що почалася повномасштабна війна, навіть коли в столиці пролунали вибухи - сподівався, що все якось минеться. Він приймав замовлення, відвозив пасажирів до залізничного вокзалу, дратувався, що люди кудись тікають та вірив у те, що до найближчого понеділка все закінчиться. Згодом Анатолій таки вирішив перевезти родину в місце, що вважав безпечнішим, село Антонівку на Київщині. Але там вони опинилися в пастці - вже наступного ранку в село заїхала колона техніки з позначками Z та V. Анатолій зрозумів, що він з родиною, як ніколи, близькі до загибелі, тому поставив собі за мету вижити, не втратити гідності і врятувати родину та кішку…Автор на основі одного окупованого села показує нам взаємодію людей, що опинилися в окупації. Серед них були і відчайдушні патріоти, які об’єднувалися в територіальну оборону, були ті, що потай передавали  інформацію про окупантів українським військовим, були ті, які попри все, намагалися захистити своїх рідних, а були й ті, які з легкістю зрадили своїх односельців та Батьківщину.То чи буде врятований березень? Відповідь на це питання ви дізнаєтеся, прочитавши книжку.

Командир 72 ОМБр Олександр Вдовиченко : «Під Києвом полягла еліта армії рф» [інтерв’ю ] / спілк. Тетяна Попова // Уряд. кур’єр – 2023. – 24 лют. - с. 3

Контури перемоги в цій війні почали окреслюватися вже на початку масштабного вторгнення армії рф у напрямку Києва, вважає один з очільників українського опору полковник Олександр Вдовиченко Саме дії очолюваної ним 72 окремої механізованої бригади ЗСУ заклали основи подальшого перебігу війни. Про це, а також подальші перспективи протистояння -  у спеціальному інтерв’ю Тетяни Попової, записаному в межах проєкту «Хроніки війни».

«Чорні Запорожці»: зупинили ворога під Києвом // Порадниця.- 2022 №18-19. – С. 4

Ворог рвався до столиці з різних сторін. За те, що російським загарбникам так і не вдалося реалізувати свої плани захопити Київ, маємо дякувати зокрема і 80 воїнам 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, які стримали багатотисячне угрупування російських військ, що намагалися через село Мощун прорватися до Києва.Росія планувала взяти його за кілька днів, отож битва за столицю стала визначальною подією від початку повномасштабної війни. Того, що хтось прикриє Київ з півночі і чинитиме там опір, ворог не очікував, згадували командири бригади.

Спеціальний радник головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, ветеран збройних сил США

Ден Райс : «Битва з росіянами під Києвом увійде в підручники з військової історії» : [інтерв’ю] /спілк.Є. Матюшенко //  Уряд. кур’єр – 2022. – 24 трав.  - с. 3 

«Українські Збройні сили дали путіну відсіч. Я думаю, що битва під Києвом увійде в підручники з військової історії», - сказав Райс. Він вважає, що російські війська провалили досягнення головної мети – взяти Київ, відправити уряд у вигнання і сказати, що «вигнали нацистів». «Вони зазнали невдачі, і я не думаю, що вони можуть зараз захопити Київ, хіба якщо подвоять чи потроять сили. Але, на мій погляд, вони усвідомлюють, що не зможуть перейти в наступ без значних втрат, не зможуть досягти цієї мети», - переконаний експерт.

Позняк – Хоменко Н.  Повернення  додому : як  постраждалий від війни Гостомель відроджується після окупації / Наталка Позняк – Хоменко // Україна молода. – 2022. – 9 черв. с.

Весна 2022 для багатьох міст і містечок Київщини замість звичних клопотів у квітниках-городах та планування майбутнього обернулася жахами рашистської окупації або поспішною втечею (часто — з дітьми і тваринами) з рідного дому, який за лічені години опинився в епіцентрі бойових дій. А потім  - місяцями звикання в чужих хатах (чи то в Україні, чи то за кордоном) до такого незвичного для багатьох визначення як «внутрішньопереміщена особа». Але дім є дім. І щойно було знято обмеження, щойно українські військові разом із силами місцевої тероборони звільнили захоплені території, а сапери перевірили їх на безпечність -  сотні українців потяглися з чужини додому. Бо дім  - це дім, хоч би хто там що казав.

Безсмертний розказав, як жив у окупації зі старенькою мамою https://glavcom.ua/country/politics/bezsmertniy-rozkazav-yak-zhiv-u-okupaciji-zi-starenkoyu-mamoyu-845614.html

Політик, експосол України в Білорусі Роман Безсмертний провів 28 днів в окупації в Мотижині на Київщині, де відбувалися активні бої і де була закатована родина сільської старости. Як йому вдалось вижити разом із мамою, Безсмертний після звільнення села. Про це пише «Цензор».

Вистояли! Переможемо!


Нагадуємо, що всі бажаючі можуть переглянути книги, періодику та матеріали з мережі Інтернет в нашій бібліотеці. Запитуйте на абонементі та в читальній залі.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар