четвер, 6 жовтня 2022 р.

Сьогодні в нас побачення зі Львовом

Спізніле сонце блиснуло в шибках,

Індіго-вечір щось нам обіцяє.

І ми ще віримо, загублені в віках,

В легендах львівських...

А таке буває?

                             Невідомий  Автор 

Львів - місто, яке зачаровує з першого погляду. Кожна його вуличка наповнена стародавнім шармом, ароматами кави, духом романтики і архітектурною довершеністю. Кожен його елемент приховує цікаві історії та інтригуючі загадкові легенди.  Пропонуємо підбірку  книг різних років та жанрів, які неодмінно вас здивують. Адже у них всіх є спільна риса –  магія  справжнього галицького міста під назвою Львів,  його хвилююче зачарування, його неповторний колорит, сформований віками.


Андрій Содомора «Сльози речей»: етюди, образки, новели, есеї

У  книзі живе незвичайний Львів – Львів тонких настроїв та почуттів. Рефреном тут можуть слугувати слова Верґілія «Є таки сльози речей, і що смертне – торкається серця». І як загублена на білому снігу рукавичка плаче за своєю господинею, так самотня людина у міському просторі сумує за втраченою гармонією життя – «золотим віком». Все це й зумовило елегійну тональність письма. Проза Андрія Содомори переливається в поезію, а психологічні спостереження – у філософські медитації. Книга «Сльози речей» наповнена новелами, образками, медитаціями (яких у ній є близько сорока) та світлинами відомого фотографа та книжкового дизайнера Андрія Кіся.


Андрій  Кокотюха. Серія ретророманів  («Адвокат із Личаківської», «Привид із Валової», «Автомобіль із Пекарської», «Різник із Городоцької», «Коханка з площі Ринок», «Втікач із Бригідок» , «Офіцер із Стрийського парку»)

Історія в художньому викладі – це один з улюблених жанрів письменника наряду з таким літературним напрямком, як «ретророман» чи «ретроповість» та ще з детективним жанром. Поява «львівського» циклу ретродетективів не є випадковістю. Сім книжок циклу ведуть оповідь про десятирічну історію із життя героїв. Читацький інтерес до серій багато в чому пояснюється тим, що в них втілено в книжкову форму читацькі інтереси, наявні в певний момент у явному чи прихованому вигляді, що залишається актуальним і сьогодні. Тут виникає особливий і несподіваний зворотній зв`язок: «Дивишся на минуле, щоб зрозуміти майбутнє», – ось так хитромудро означив письменник цей власний творчий процес.

«То є Львів. Колекція міських історі» (Алім Алієв, Марко Андрейчик, Володимир Бєглов, Євген Глібовицький, Ольга Герасим'юк, Оксана Забужко, Олександра Коваль, Ірена Карпа, Маріанна Кіяновська, Юлія Міщенко, Костянтин Москалець, Павло Табаков, Ірина Старовойт, Мар'яна Савка, Назар Федорак, Володимир Якимець, Романишин Романа і Лесів Андрій, Віктор Морозов, Остап Сливинський, Гаська Шиян, Якуб`як Ярина, Галина Вдовиченко)

Львів - то місто не лише нашої історії (а вона в нас доволі суперечлива і химерна), Львів - то місто життєвих історій, звичайних приватних сюжетів з життя різних людей, і далеко не лише львів’ян. Він на багатьох із нас має містичний вплив, він знає стільки таємниць! Кожна кам’яниця - то ще й сцена, лаштунки, декорації для щоденних людських драм і комедій. В авторському проекті Мар’яни Савки «То є Львів: колекція міських історій» зібрано 23 розповіді про місто, яке не залишає байдужим. Між цими історіями, як і між поколіннями авторів, можна прокладати місточки і шукати заховане між рядками. Це ще одна спроба відчитування міста як цікавезної книги, в якій щодня пишуться нові сторінки

Наталя Лапіна, Світлана Горбань «Роман з містом»


На перший погляд, це українські «Віднесені вітром». Спочатку драматичне кохання й веселі пригоди небідної львівської сім'ї наприкінці 30-х років. Потім жах війни, репресій та окупації. Головна героїня, досить егоїстична й здатна виживати будь-що. Але крім людей, в романі є ще один помітний персонаж ? Львів. І автори, і герої закохані в нього. Він не може бути віднесений вітром, і львів'яни ? також. Вони мають повертатися д. Книга читається напрочуд легко .Після неї дуже хочеться до Львова. Книга одержала ІІ премію «Коронації слова».



«Львів... Львів'янки... Любов...» : збірка
оповідань

Всі вони – діти великого міста, обителі з неперевершеним колоритом, місць, що закохують з в себе відразу ж і назавжди! Львів’янки, онучки багатовікового міста серед Карпат, так їх зовуть. Кожна з них – Жінка з великої літери, зі своїми нахилами та переконаннями. Бачить світ «зі своєї дзвіниці», сприймає буденні речі через призму мистецтва, прекрасного та чарівного. Проте в жінок є й спільне – палка любов до Львова, рідної домівки! Про неї вони відзиваються з усією щирістю, ніжністю та, звичайно, особливими «штучками», що притаманні лише слабкій статі. Збірник новел та оповідань відомих українських письменниць та ще зовсім юних в літературному плані авторок – признання в любові до рідного міста, з його вузькими бруківками, величними костьолами та романтичними заходами сонця… Упорядник видання, Оксана Думанська, створила справжню  жіночу добірку, де кожен твір – то стук її власного серця та сердець тисяч львів’янок. Чарівних, сексуальних та загадкових.

«Львів. Пристрасті. Таємниці»: збірка оповідань

О, Львове... Твої вулички мовби виткані з гірко-солодкого аромату шоколаду. Бруківка твоя ховає стукіт витончених жіночих мештиків, що відлунюють стукотом серця закоханого чоловіка. Ти століттями бережеш таємниці коханців, їхні бешкетні та веселі будні чи щемливі історії сердечних переживань і розлук. А ми вкотре із задоволенням опиняємося тут, у місті правдиво венеційських пристрастей із присмаком терпкої кави з Вірменської вулиці. «Львів. Пристрасті. Таємниці» - це ніжні та водночас гострі, мов вилиці прекрасної панянки, історії стосунків знаменитих львівських закоханих. Любов з першого погляду Владислава IV Вази до Ядвіги Лушковської, яку звинувачували за це навіть у відьомстві. Невідома (і нездійсненна) історія яскравих музикантів, Богдана Весоловського та Ірини Яросевич, батьків українського джазу. Пристрасна жага і пекуча ненависть акторки-серцеїдки Сольської, знаної хоч і не винятковою вродою, проте безкінечними романами з впливовими панами свого часу.

 

«Львів. Спогади. Кохання» : збірка оповідань

Моменти стають спогадами. Миттєвості - посмішками на світлинах, теплими історіями, які зігрівають серце. Пам’ятаєш, як усією родиною святкували Різдво у засніженому Львові, присипаному цукровою пудрою снігу? І як ми зустрілися вперше в цьому місті? Як шукали затишку і тепла у привітних кав’ярнях? Як цілувалися під дощем? Стільки історій трапилося в цьому фантастичному місті солодкого кохання та терпкого шоколаду! Художники й музиканти, мрійники, закохані та самотні, місцеві і приїжджі - тут кожен знайде на денці горнятка присмак світлої надії. Хтось зустріне свого янгола-охоронця, хтось - пристрасне кохання чи здійснення мрії. І найцінніше дещо, про що мріє кожен з нас...




 «Львів. Кава. Любов»
: збірка оповідань

Це історії про закоханих та покинутих, про щасливих і тих, хто загубив себе, про романтику та буденність, про жінок і чоловіків, про тебе й про мене. Деякі з цих оповідань солодкі, як збиті з ваніллю вершки або справжнє кохання. Інші - гіркі, як свіжозварена кава або спогади про доленосні події нашого недалекого минулого. Треті ще довго залишають по собі аромат цинамону, мускатного горіха та містичних збігів... Думками, які народжуються за горнятком кави, діляться Наталія Гурницька, Галина Вдовиченко, Вікторія Гранецька, Дара Корній та інші автори.



Люба Клименко «Пор’ядна львівська пані»

Красивий, елегантний і дотепний еротичний роман. , Весело, з іронією авторка пройшлася по сімейному побуту, що вбиває почуття та самооцінку. Головна героїня - львів'янка Пенелопа, яка в свої 30-з-гачком років вже поховала себе під купою із чоловіка (зірки-бандуриста містечкового розливу), двох дітей, домогосподарством і роботою у пильному архіві міста. Вона забула якою веселою і амбітною була за молодістю, вона забула якою жінкою вона була! Аж тут з'являється такий собі Одісей і пор'ядна львівська пані забуває про все... І хоча розвиток подій передбачуваний, без якихось карколомних віражів, розповідь про це легка і дотепна.

 



Якщо ви не були у Львові, то неодмінно будете. Якщо були у Львові один раз, то незабаром будете ще один раз. Так само і з книжками про Львів, які цікаво читати до або після поїздки у затишне і просякнуте історією місто. Буденність і романтика, збіги і фатальності, аромати і музика, неповторне переплетіння людських доль і культур від вправних майстрів слова української літератури.

Ці книги  однозначно варті бути прочитаними!



Немає коментарів:

Дописати коментар