вівторок, 25 жовтня 2022 р.

Вік щастя та досконалості

Увага, повага, відчуття потрібності, зайнятість і можливість спілкуватися – це основні рецепти довголіття тим, «кому за»…У цьому переконує психолог Валентина Бондаровська. «Потрібно, щоб повноцінно працювали мізки, щоб душа була впевнена, що ти комусь потрібен, щоб людині було цікаво», – сказала вона.

В Україні велика кількість людей похилого віку страждає на депресію. За цим показником вона посідає одинадцяте місце у всьому світі.

Війна в Україні суттєво вплинула на життя літніх людей, викликала багато негативних емоцій: сум, страх, страждання від самотності. В цей непростий час їм дуже потрібна наша увага та допомога.

Щоб допомогти літнім людям впоратися із тривожністю, особливо під час військових дій, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Підтримуйте постійний зв’язок з літніми членами родини, не проявляйте власну тривогу та страхи, будьте впевненими та спокійними. Проговоріть план дій на випадок складної ситуації. Послідовність та чіткість ваших дій заспокоїть літніх людей.
  • Допоможіть літнім людям придбати необхідні продукти та ліки.
  • Вибирайте правильну інформацію для сприйняття новин. Порадьте надійні джерела новин, які доступні літнім людям і допомагають розширити їхнє уявлення про ситуацію.
  • Частіше обіймайте своїх літніх близьких. Це допоможе людям похилого та старечого віку відчувати захищеність та впевненість.
  • Заохочуйте до компанії та спілкування. Люди літнього віку потребують спілкування, тому не потрібно обмежувати своїх близьких у дзвінках та зустрічах з друзями.

Тож слідуючи принципам турботи, людяності і взаємодопомоги як повідомляли раніше, щотижня в бібліотеці №8 продовжуються психологічні тренінги для людей літнього віку.

Окрім лекцій, занять, тренінгів та ще багато чого цікавого наші користувачі золотого віку, а це переважно учасники клубу Академії пенсіонерів «Золота осінь», можуть цікаво та насичено проводити своє дозвілля.

24 жовтня відбувся загальний день іменинника, а також  вшановували  координатора клубу Жаркову Любов Петрівну з ювілеєм.

Пані Любов дуже багато сил, організаційного вміння та виваженості докладала протягом багатьох років для роботи клубу і його учасників.

Тож академісти щиро вітали ювілярку піснями та сердечними побажаннями. Не залишились осторонь і працівники бібліотеки, які вручили подяку від Білоцерківської ЦБС ім. П.Красножона за багаторічну плідну співпрацю та з нагоди ювілейного дня народження.

         Адже шанобливе ставлення до людей поважного віку — запорука і гарантія добробуту наступного покоління, яке стане на їх місце в майбутньому. А старше покоління в свою чергу мають суспільно важливе завдання — показати наступним поколінням, що старість — це не вирок, а повноцінний етап життя, який може бути активним та творчим.

                                                                                                                  Світлана Хмільова

Немає коментарів:

Дописати коментар