четвер, 13 жовтня 2022 р.

Історичний путівник «Мужності й геройства свято»

Щороку, 14 жовтня   українці відзначають такі  значущі  свята, як День українського козацтва , День захисників і захисниць України ,  День створення УПА та день Покрови Пресвятої Богородиці.

У народі говорять: «Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду – льодом, а дівчат – шлюбним вінцем». Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні.Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрови Богородиці з її іконою. Саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами. Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

Указом Президента України від 14 жовтня 2014 року було встановлено свято ‒ День захисника

України,  а з  14 липня 2021 року ще одним  Указом Президента України воно змінюється на «День захисників і захисниць України». Адже багато жінок нарівні з чоловіками беруть участь у захисті суверенітету й територіальної цілісності України.

День захисників і захисниць України – день усіх героїв сьогодення, які хоробро боронять  Україну від зазіхань північного сусіда-агресора, та усіх тих, хто поклав своє життя в ім’я суверенності та єдності нашої держави.

14 жовтня 2022р. це   також  80-та річниця створення Української повстанської армії. Ця дата була визначена самими повстанцями  -  відповідне рішення ухвалив підпільний парламент Українська Головна Визвольна Рада.

100 тисяч солдатів та півмільйона волонтерів  - такою була єдина армія у Другій світовій, що представляла українські інтереси та боролася за незалежну українську державу.  

                                                                                                                                          Вікторія Вітряк

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар