понеділок, 20 грудня 2021 р.

З нашого фонду. 25 поетів на вигнанні.


Відходить цей рік і хочеться встигнути розказати вам про все найкраще. Один з найоптимальніших видів літератури - збірки та антології. Такою є і праця відомого літератора М. Слабошпицького, яка вміщує дослідження біогафії, творчість та підбірку кращих поезій 25-ти поетів української діаспори – найхарактерніших  її представників, на думку дослідника. Це, фактично, три літературних покоління: від Юрія Клена - до Леоніда Лимана...». Навідміну від книжкових сухих біографічних довідок вона містить інформативні есеї.

Слабошпицький часто наводить біографічні деталі та цитати зі спогадів про поетів, додає фотоматеріали. Ольжич, Маланюк, Теліга, і менш відомі поети, як Лиман, Мазуренко, Зуєвський. Постають олюдненими і цікавими, що викликано і жвавим інтересом письменника саме до цих постатей літератури.

На щастя, ми все далі відходимо від задавнених стереотипів, сформовавних радянським каноном, що породжують упереджене ставлення до діаспори. Антологія – це шлях важливої частини української культури  до ширшого кола читачів.

Читайте в бібіотеці8.

Немає коментарів:

Дописати коментар