пʼятницю, 24 грудня 2021 р.

На яке Різдво чекати Санту в Україні і що читати поки його чекаємо

Якось так вийшло що у нас два Нових роки. Один новий, інший – старий новий, що після щедрування. І  Різдва у нас також тепер два. Яка між ними різниця, коли святкувати і скільки разів мусить прийти рожевощокий пан Клаус спробуємо розібратися.

Насправді, і православні, і католики святкують Різдво Христове в один день – 25 грудня. Хоча ця дата народження Ісуса Христа – умовна. Ані в Біблії, ані в жодному документі її не знайти. Адже вона приурочена давньому язичницькому звичаю римлян відзначати одне із найважливіших свят ‒ «Непереможного Сонця». Саме тоді темрява вже відступала – світловий день ставав довшим. Щоб зменшити вплив язичницького свята, цього дня почали відзначати день народження «Правдивого сонця» – Ісуса Христа, кажуть деякі історики.

То звідки ж узялася традиція святкувати Різдво 7 січня? Дуже давно Юлій Цезар запровадив
календар, практично такий самий, як сучасний, – юліанський. Здавалося все ідеально, та календар виявився не зовсім точним.

Насправді, Земля робить оберт навколо Сонця на близько 12 хвилин повільніше, ніж думали давні римляни. Календар почав зміщуватися. Різдво почало помалу наближатися до весни, а Пасха до літа! За півтори тисячі років юліанський календар відстав аж на цілих 10 днів.

«Неподобство», – подумав папа Римський Григорій XIII і затіяв реформу юліанського календаря.

Щоб компенсувати відставання, він наказав навіть пропустити 10 днів. І у 1582 році одразу за 4 жовтня настало 15-е! Реформований календар назвали, звичайно, – григоріанським!

Тож, коли католики та й велика кількість православних святкують Різдво 25 грудня за григоріанським календарем, то за юліанським це тільки – 12 грудня. Чималій частині українських православних та греко-католиків треба чекати ще 13 днів на народження Христа. Тож, коли на юліанському (церковному) календарі нарешті настає 25 грудня, то на григоріанському, за яким живе більшість світу, вже 7 січня.

Можливо, для Санти-Миколая (Клауса)-Діда Мороза ще створять якусь реформу щоб він не мусив готувати до свята аж три костюми. Поки що ж, хоч українцям традиційно і властиво святкувати Різдво 7 січня, маємо вихідний і на так зване «католицьке Різдво». Тож той, чия душа бажає святкувати по-західному, може вже сьогодні влаштувати різдвяне передвечір'я - прикрасити дім, дістати святкові светри та шкарпетки для подарунків, а на двері причепити омеловий або ялиновий вінок. Чудовою кулінарною традицією у світі, до речі, є своя унікальна сімейна страва на Різдво. І – не фільмами єдиними! – не забудьте про читальний звичай особливих святкових книг. Що саме почитати запитайте в бібліотеці 8.



Немає коментарів:

Дописати коментар