четвер, 20 травня 2021 р.

Вишиванка нас єднає


Є скарби, які передаються із покоління в покоління. Пам’ять роду, звичаї, традиції - це наше коріння, те, що допомагає «українському роду не мати переводу». Ця одвічна істина стала лейтмотивом Дня інформації «Неповторний світ української вишиванки», що відбувся 20 травня у бібліотеці №8.

Природно, що дрес-кодом дня стала вишита сорочка.  Адже кожний третій четвер травня ми вдягаємо це чудове вбрання, барвисте творіння жіночих рук, щоб продемонструвати приналежність до своєї нації.

Ювілейний, 15 рік Всесвітнього дня вишиванки, у зв’язку з обмежувальними заходами на період карантину, було запропоновано провести у форматі дня вуличної етномузики і присвятити проблемам довкілля.  Тому локацією для яскравого, чудового, самобутнього свята стала наповнена пахощами весни бібліотечна галявина, на якій працівники бібліотеки відтворили атмосферу українських звичаїв та обрядів, пов’язаних із мистецтвом вишивки.

Багато цікавих фактів про вишиванку розповіла ведуча свята – бібліограф бібліотеки Наталя Семененко. Вона   також презентувала книжкову виставку «Чарівна краса вишиванки». Завдяки оригінальному оформленню експозиції, усі присутні мали змогу через книги, альбоми, листівки, журнали та автентичну сторічну вишиту сорочку  познайомитися із сучасними та старовинними зразками українських вишиванок різних регіонів. Розділити з усіма це чудове свято завітала депутатка Білоцерківської міської ради Олена Фастівська, яка у вітальному слові відзначила  унікальність українського народного одягу як складової частини духовної культури .

Піднесеного настрою присутнім додали виступи  вокальних ансамблів Академії пенсіонерів «Золота осінь» та «Гармонія». Задушевні та жартівливі українські пісні, що звучали у їх виконанні,  прикрасили захід та нікого не залишили байдужим.

Додали ліризму також вірші та легенди про вишиванку, яка будучи чарівною у своїй красі, є українським оберегом і душею нашого народу.

Видовищним моментом свята став флешмоб «Вишиванка нас єднає». Усі бажаючі мали змогу продемонструвати найрізноманітніші вишиванки з  розмаїтістю узорів і палітрою кольорів.

День вишиванки проминув феєрично, сповнивши  кожного безмежжям позитивних емоцій. Як завжди у таких випадках, було багато світлин на пам'ять, а навколишня мальовнича природа стала найкращою фотозоною.










Немає коментарів:

Дописати коментар