пʼятницю, 1 березня 2013 р.

Ми на сторінках періодики


Під таким лейтмотивом 19лютого відбулася зустріч з воїнами-інтернаціоналістами у міській бібліотеці №8.

         На зустрічі були присутні: представники «Комітету сімей військовослужбовців, загиблих в Афганістані» на чолі з головою Галиною Сергіївною Казаковою, представники г.о «Діти війни», «Академії пенсіонерів», читачі бібліотеки.
         15 лютого відзначали 24-ту річницю виведення радянських військ з Афганістану. Саме цій події і була присвячена зустріч у бібліотеці.
         За майже четверть віку, відколи радянські війська були виведені з Афганістану, та ще впродовж  9-и років, коли війська перебували у цій країні, про цю війну чимало говорили, писали, показували. Далеко не завжди це була правда, а реальні факти часто коментувались з абсолютно протилежних позицій. Можна й надалі багато дискутувати, намагатися доводити чиюсь правоту, чи, навпаки, оману.
         Але цього разу ми не вдаватимемося в дискусії. Втім, один факт, на мою думку, залишається беззаперечним – долі людей, що пройшли Афганську війну, змінилися назавжди. Ось у цьому і полягає найбільша трагедія – трагедія кожної людини, яку охопило полум`я війни…
         Цього дня у бібліотеку завітали учасники Афганської війни, представники міськрайонної  громадської організації ветеранів Афганістану:
Микола Скороход – заступник голови організації, старший лейтенант, технік літака, начальник експлуатаційної частини ланки, кавалер ордена «За службу Батьківщині» ІІІступеня;
Володимир Коробка – полковник тилового забезпечення;
Анатолій Кухаренко – старший прапорщик, начальник дивізіону зв`язку;
Андрій Іванченко – рядовий строкової служби, водій автокрана;
Андрій Смирнов – артилерист, командир взводу, капітан.
Іван Остапенко – фельдшер полку, нагороджений медаллю «За бойові заслуги», «За відзнаку у військовій службі»;
Сергій Леміш – старший прапорщик, кавалер ордену «Червоної зірки» та медалі «За бойові заслуги»;
Валерій Такуєв – прикордонник.
А також творча група «Ташакор», яку представляють:
Володимир Возбранний – підполковник, кавалер медалі «За бойові заслуги»;
Сергій Копитов – капітан 173-го окремого загону спеціального призначення головного розвідувального управління Міністерства оборони СРСР, загін «Кобра»;
Василь Байбуз – кавалер ордена «Червоної зірки»;
Леонід Горобець – звукооператор ( не служив в Афганістані);
Олена Кравченко – солістка групи ( не служила в Афганістані).
М.Скороход і творча група "Ташакор"
                  Учасники Афганської війни розповіли присутнім про своє бачення цієї події, про те, як їм служилося, про своїх бойових товаришів та далеку країну Афганістан. Їхні розповіді продовжила й ведуча. А члени сімей воїнів, що загинули в Афганістані, зі сльозами на очах, вкотре згадали своїх синів, чоловіків, братів, батьків. Вони так і не повернулися додому в мирний для України час.
         Учасникам зібрання було цікаво дізнатися і про книгу Світлани Задворної «Территория чести», що вийшла у світ  2009 року. Багато сторінок цієї книги присвячені воїнам-інтернаціоналістам з Білої Церкви.
         Присутні вшанували пам`ять загиблих в Афганістані  хвилиною мовчання та бойовими «ста грамами».
Вдови, загиблих в Афганістані
         Творча група «Ташакор» представила на суд глядачів концертну програму на тему Афганської війни.
         Варто зазначити, що зустріч організували та провели власними силами працівники бібліотеки №8. Вони ж висловлюють щиру вдячність директору заводу «Трібо» Павлу Іщенку за надану спонсорську допомогу.
О.Ходоровська                                                                 Гриф.- 2013.- №9.- С.9







Немає коментарів:

Дописати коментар