понеділок, 20 травня 2024 р.

Олег Скрипка - український соліст та музикант

24 травня - 60 років від дня народження Олега Скрипки - талановитого музиканта, який поєднує в собі одразу понад 11 професій, серед яких: акордеоніст, поет, співак, актор, гітарист, рок-музикант, мультиінструменталіст, інженер.

Народився Олег Скрипка 24 травня 1964 року на півночі Таджикистану, у місті Ходжент. Батьки майбутнього актора познайомилися в шахтарському містечку Брянка. Після весілля, батьки Юрій Павлович та Ганна Олексіївна, поїхали в місто Ходжент, де і з'явився у них малюк.

Анна Олексіївна з самого дитинства вплинула на Олега, займаючись з ним професійно співом, танцями. Зовсім молодий Олег Скрипка вік якого був 4 роки, вже вчив вірші.

Син уже в дитячому садку почав ставати зірковою дитиною. Він виступав на ранках, новорічних виставах. Окрім творчих обов'язків, були в Олега й домашні: винесення сміття, прибирання. У неділю, коли батьки відсипалися, хлопчик бігав до крамниці за молоком і булочками.

Минуло дитинство в Олега на околиці міста Ходжент, де він із сім'єю прожив 7 років. За цей час східна цивілізація встигла вкарбуватися у сприйняття світу маленького хлопчика. Східна архітектура, гранати, розкішні базари, на яких продавалися кавуни, дині, - ці частинки життя перейшли і в майбутню творчість.

У Таджикистані був спекотний клімат, влітку температура доходила до +45 градусів Цельсія, і сім'я вирішила переїхати на північ, у місто Кіровськ, Мурманська область. Друга половина дитинства Олега пройшла на півночі, де холоди тривали з жовтня по червень, а літо було кілька місяців. Хлопчик вчився кататися на ковзанах, лижах, грав у хокей. Олег у дитинстві вже був товариським, і після школи, з хлопцями вони будували підземні міста і замки зі снігу.

Шкільні предмети Олегу давалися легко, і здебільшого в нього були п'ятірки. Найлегшими предметами для майбутнього актора були математика і фізика. Він вигравав на шкільних змаганнях, обласних олімпіадах. Єдине, вчителі відзначали в Олега погану поведінку.

Музична кар'єра в Олега почалася з другого класу, коли хлопчик пішов на баян. Вже за деякий час, Олег Скрипка ріст музикальний якого йшов щоденно, міг грати на баяні рок-н-рол.

Олег закінчив заочно з відзнакою Московський фізико-технічний інститут. Завершувати навчання в такому закладі, вважалося престижем. Молодий студент вирішив спробувати сили в МФТІ, де був величезний конкурс. Йому вдалося отримати прохідний бал, але реалії життя були іншими, і місця залишилися для інших дітей впливових батьків. Олег не засмутився, і мав "План Б".

Він поїхав до Києва, де вступив до КПІ на радіотехнічний факультет. Паралельно з навчанням, Олег грав у рок-групі, ходив до студентського театру, театральної студії.

Жив Олег у гуртожитку, на вулиці Металістів. Тоді утворилася група однодумців, кому подобалася музика, і колектив став збиратися, разом готували, організовували дні народження, звані вечері.

У 1986 році створився гурт "Воплі Відоплясова", куди входили: Олександр Піпа, Юрій Здоренко, Олег Скрипка.

Після закінчення КПІ, майбутній співак став інженером з місячним окладом 100 карбованців і отримав кімнату в гуртожитку. Робочий процес у молодого хлопця був пов'язаний з розробкою систем GPS для військово-морського флоту. Знаходячи вільні хвилини на роботі, Олег писав музику та пісні.

З 1991 по 1996 роки, Олег разом із гуртом "Воплі Відоплясова" гастролюють Францією.

Олег Скрипка починає свою громадську діяльність з 2004 року. Спочатку він під егідою “Країна мрій” займається просвітницькою та видавничою діяльністю.

Створює фестиваль “Рок-Січ”, на якому лунає сучасна українська рок-музика. В 2013 році, цей фестиваль отримує статус “Міжнародний”.

Цього ж року (2013 ) Скрипка ініціював ще один масштабний проект – Фестиваль «Монмартр на Андріївському узвозі». Це красиве міське свято, присвячене Дню Києва. Його мета – поєднати давню українську та французьку культури, відновити втрачені культурні цінності столиці.

Поряд з фестивальними проектами Скрипка створює ще один музичний проект – «Le Grand Orkestra». Цей проект створено спеціально для фестивалю «Країна Мрій» в якості «збірного образу сучасної української музики». Колектив представляє собою унікальний склад, що творить на перетині фольклору, етнічного джазу та українського класичного романсу.

Іншим цікавим напрямком творчості Олега Скрипки стає Джаз-кабаре. Наскрізь пронизаний струмом шаленого драйву, новий проект Олега Скрипки поєднує ретро-джаз-кабаре, українську ліричну пісню, французький шансон та класичний рок-н-рол.

Джаз-оркестр «Забава» – це створений Олегом Скрипкою своєрідний український «all star band», колектив солістів-віртуозів, складений з кращих вітчизняних джазових та рок-музикантів, жанрова унікальність якого на теренах України сьогодні є беззаперечною. Репертуар оркестру складається з пісень корифея української естрадної пісні 30х-40х років Богдана Весоловського, «вічнозелених» світових та українських шлягерів («Fever», «Tombe La Neige», «Hotel California», «Черемшина»), а також найвідоміших хітів «ВВ» («Весна», «Танці», «День Народження») в несподіваних оригінальних обробках.

Олег Скрипка переймається доброчинними ініціативами. Разом із «ВВ» він виступав на передовій, зокрема, у Мар’їнці, Констянтинівці, Селідово, а ще раніше у Дебальцево. Скрипка підтримує бійців полку Дніпро-1, опікується дитячим кардіологічним центром. В підтримку дітлахів з вадами серця, Олег бере участь в мистецьких аукціонах, організував двічі «Великі французькі вечорниці» та «Великий дитячий бал». На кошти зібрані від продажу квитків було придбано медичне обладнання для дитячої реанімації кардіоцентру.

Де зараз виступає музикант Олег Скрипка - хвилює багато шанувальників його творчості. На сьогоднішній день, відомо, що він здає свою нерухомість у Києві, паралельно отримує авторські та добові на благодійних концертах за кордоном.


Немає коментарів:

Дописати коментар