середу, 6 грудня 2023 р.

Наш щит. Наш мур. Наші герої

6 грудня, в день ухвалення 1991 року Закону України «Про Збройні сили України», українці відзначають державне свято – День Збройних Сил України – свято справжньої мужності, героїзму і відваги. Сьогодні Збройні сили України захищають нас на землі, у воді та в повітрі. Наші ЗСУ мають довгу історію та значущі традиції  від воїнів УПА та січових стрільців. Збройні Сили України сьогодні - це хоробрість, звитяжність та надія українців. Надія України. За Конституцією, армія відповідає за оборону країни, захист її територіальної цілісності, суверенітету й недоторканності. В ЗСУ виділяють три основні види: Сухопутні війська, Повітряні сили та Військово-морські сили. Також є окремі роди військ ЗСУ: Десантно-штурмові, Війська зв'язку та кібербезпеки, Сили спецоперацій, Сили територіальної оборони, Медичні сили, Сили підтримки й Сили логістики. Наймолодшим родом українських військ є Сили територіальної оборони. Вони з'явилися 1 січня 2022 року. Кожен із видів ЗСУ має свій професійний святковий день, але 6 грудня об’єднує всіх військовослужбовців України.

Цікаві факти про ЗСУ

Рівень довіри українців до Збройних сил є найвищим серед державних та суспільних інституцій. Згідно різних соціологічних опитувань, українським військовим довіряють більше 90% громадян.

Збройні сили України 242 дні тримали оборону Донецького аеропорту - з 26 травня 2014 по 22 січня 2015 року. Наприклад, оборона ДАПу тривала більше, ніж оборона Брестської фортеці - 29 днів, Одеси - 72 дні, Києва - 81 день, Сталінграда - 200 днів.

У 2018 році українська армія відмовилась від радянських привітання і звертання. Так, привітання "Бажаю здоров’я" змінилося на "Слава Україні. Героям слава", а звертання "товариш" - на "пан".

Українські десантники і морські піхотинці відмовилися від радянської традиції блакитних та чорних беретів. Вони носять берети кольорів марун та морської хвилі, приєднавшись до світового армійського братства.

До цього свята у книгозбірні було оформлено книжкову виставку  «Наш щит.Наш мур. Наші герої» , яка  знайомить з історією становлення української армії, її сьогоденням і викликами, що  стоять перед військовими   сучасного світу.







Немає коментарів:

Дописати коментар