понеділок, 18 грудня 2023 р.

Щороку, 7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки.

Це неофіційне свято, яке з'явилося 2019 року, покликане об'єднати жінок різних професій, віку та національностей для збереження українських традицій.
Провідний бібліотекар Майя Боженко та читачка бібліотеки #5 Людмила Калитаева завітали на гостину до Білоцерківського коледжу сервісу та дизайну, де провели народознавчу подорож «Хустка – долі берегиня».
Студенти мали можливість почути цікаву розповідь про історію та значення хустки, варіанти носіння головних уборів — наміток, очіпків та хусток. Присутні мандрували різними регіонами України, щоб дізнатися про автентичний аксесуар який надає сучасним українкам колоритного образу. Звичайно, з’явились нові сучасні візерунки але як і колись, найбільш популярними є білі хустки з традиційними рослинними орнаментами квітів, а також червоні та блакитні кольори. Пані Людмила розповіла про хустки із сімейної скрині – весільно - обрядову, хустину з якою проводжали брата в армію…
Однак й нині хустка не втратила своєї актуальності. Більшість українок мають традиційну українську хустку у своєму гардеробі, адже Різдвяний вечір та Коляду не можна уявити без даного аксесуару. Ми можемо спостерігати , що яскраві хустки поступово завойовують прихильність не тільки українок, а й модниць всього світу.
А отже українське, вкотре стає світовим трендом.
Розповідь була доповнена виставкою-інсталяцією «Незбагненне диво – українська хустка» яку підготувала бібліотекар коледжу Любов Маловічко .
Ось така вона – звичайна хустка, родинний оберіг, краса українського народу. Збагачуйтесь позитивною енергетикою, одягнувши українську хустку.





Немає коментарів:

Дописати коментар