четвер, 21 грудня 2023 р.

Як живеться нашим закордоном

18 грудня у світі відзначають Міжнародний день мігрантів. З 2000 року це свято відзначають щорічно. А за десять років до цього, саме 18 грудня 1990 року, Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародну конвенцію про захист прав всіх робочих мігрантів і членів їхніх сімей.

На жаль, явище міграції знайоме багатьом країнам. Деякі люди виїжджали й продовжують виїжджати з різних країн через війну, дехто — через репресії, дехто — через незадовільний рівень життя тощо. 

За даними ЮНЕСКО, основною причиною міграції було прагнення людини до гідного, безпечного та мирного життя. 

Але у 2022 році через повномасштабне вторгнення рф слово «міграція» набула нового сенсу для всіх українців.

Через військову агресію росії, починаючи з 2014 року, в Україні з‘явилися сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути власні домівки та шукати прихисток в більш безпечних регіонах нашої країни. Водночас широкомасштабне вторгнення на територію нашої держави у лютому 2022 року спровокувало багатомільйонну хвилю українських мігрантів, яких доля розкидала у різні куточки світу. 

Українці були змушені покинути свої домівки буквально з "однією валізою", в яку вмістилось усе їхнє життя. Вони рятували себе, своїх дітей, рідних та близьких. І тікали світ за очі у пошуках безпеки, прихистку та даху над головою.

Сьогодні, 21 грудня в книгозбірні № 5, завідуюча бібліотеки провела правовий діалог з читачами про досвід мігрантів, закордонні програми міграції, тощо. Діалог виявився цікавим і конструктивним, так як тема на сьогоднішній день є досить актуальною.


Немає коментарів:

Дописати коментар